16-åringen poserar i balklänning vid sönderbombade skolan

Uppdaterad 2022-06-10 | Publicerad 2022-06-09

16-åriga Valerie skulle ha gått ut gymnasiet i år.

Hon hade redan köpt sin röda balklänning.

Men så invaderade Ryssland Ukraina.

Bilden delades först av Valeries släkting Anna Episheva på Twitter i tisdags, och har därefter spridits runt om i flera medier.

16-årige Valerie har tagit på sig sin röda balklänning och poserar, mitt bland ruinerna, framför det som en gång i tiden var hennes skola i ukrainska Charkiv. Fotot är taget av Valeries mamma.

”Mitt syskonbarn skulle ha tagit studenten i år. Hon och hennes vänner köpte klänningar och såg fram emot den här dagen. Men så kom ryssarna”, skriver Anna Episheva på Facebook, enligt Sky News.

”Hennes skola träffades direkt och förstördes”.

”Förstörde alla våra planer”

Anna Episheva delar också en film där flera studenter dansar framför den sönderbombade skolan.

Skola 134 i Ukrainas näst största stad är en av över hundra som förstörts i kriget, skriver hon vidare. Just den skolan bombades 27 februari, bara tre dagar efter att kriget startade.

Episheva citerar även 16-åringen på sitt Facebook-konto:

”Jag är 16 år. Studerade på skola 134 i Charkiv. Hade många vänner i skolan, vi var som en enda stor familj. Jag och tjejerna valde ut klänningar och var exalterade över hur vackra alla skulle vara på dagen för studentbalen”.

Även hon konstaterar att verkligheten blev annorlunda när Ryssland invaderade. Hon kallar sin nya situation för ”Rysskiy World”.

”Rysskiy World förstörde alla våra planer som vi drömde om”, säger Valerie enligt Anna Epishevas Facebook-uppdatering.

En annan skola som förstördes i Charkiv den 12 april.

Attackerades igen

Charkiv ligger i nordöstra delen av Ukraina, nära den ryska gränsen, och har under våren varit utsatt för intensiva attacker.

Efter en motoffensiv från ukrainska armén under maj har invånarna fått en tids respit, och tunnelbanan, dit många tog sin tillflykt, har delvis börjat fungera igen.

Men i veckan har staden attackerats igen.

Fem personer har dödats och minst 12 har skadats i ett flertal attacker mot Charkivregionen, uppger Oleg Synegubov, chef vid regionstyret, i onsdags, enligt Sky News.

”Detta är grova krigsbrott mot den civila befolkningen i Charkivregionen”, skriver han på meddelandeappen Telegram.