Uppgifter: Man mördad utomlands – kopplas till Rawa Majid

Besköts tidigare på café i Turkiet

Publicerad 2023-11-01

En man i 30-årsåldern har skjutits ihjäl i Sarajevo i Bosnien och Hercegovina.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade han kopplingar till Foxtrot.

Nu har en svensk man gripits misstänkt för mordet, enligt bosniska medier.

På tisdagseftermiddagen sköts en man ihjäl utanför ett bostadshus i Sarajevo i Bosnien och Hercegovina.

Den mördade är en svensk 30-årsåldern, enligt lokala medier. Enligt uppgifter till Aftonbladet har han kopplingar till Foxtrot-nätverket.

De misstänkta skyttarna ska ha färdats på moped när skotten avlossades. Vittnen uppger att gärningsmännen ska ha varit klädda i svarta träningsoveraller och huvor.

På onsdagsmorgonen rapporterar lokala medier att en av männen gripits för mordet. Enligt de bosniska medierna ska det gripne också vara en svensk man.

Besköts på café i Turkiet – samma skytt

I september utfördes ett dåd mot den nu mördade mannen och hans vänner i Turkiet, där han tidigare befann sig. Männen var på ett café i Turkiet när några personer öppnade eld mot dem, enligt Aftonbladets uppgifter.

Männen besvarade elden. Kort därefter greps de av turkisk polis.

Sedan augusti har flera skjutningar och våldsdåd med koppling en intern strid inom Foxtrotnätverket inträffat. Nätverket har splittrats och delats upp i två sidor – en sida som är lojal med ledaren Rawa Majid – den andra med hans tidigare högra hand Ismail Abdo.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska männen som besköts på caféet i Turkiet vara allierade med Rawa Majids sida. Polisen misstänker att utbrytaren Ismael Abdo ska ha varit den som beordrade skjutningen mot dem.

Caféskjutningen ska i sin tur ha varit en hämnd för ett tidigare dåd som Rawa Majid beordrat mot Ismael Abdo.

De fem männen som blev beskjutna på caféet fängslades, men släpptes senare.

Den nu mördade mannen ska därefter ha tagit sig till Bosnien och Hercegovina. Bosniska medier skriver att den nu gripna mannen även ska ha varit inblandad i skjutningen på caféet i Turkiet.

Aftonbladet har varit i kontakt med polisen i Sarajevo som under tisdagskvällen inte kan bekräfta att det ska handla om en svensk medborgare som blivit skjuten.

Mannen sköts till döds på öppen gata i Sarajevo.

Uppgifter: Frigg-aktör

Den mördade mannen var en av flera personer som polisen hade koll på i den polisiära operationen Frigg, som jobbar mot nätverkskriminalitet, enligt uppgifter.

Tidigare under hösten har ett dåd riktats mot en adress kopplad till honom i Sverige.

Mannen har sedan flera år tillbaka haft kopplingar till gängkriminalitet och han är dömd för bland annat narkotika- och vapenbrott. Han har också dömts i brottmål tillsammans med en ledargestalt för Bronätverket.

Efter en dom 2020 har mannen själv uppgett att han ”tagit avstånd från kriminalitet”.

Flera svenska medborgare greps efter skjutningen vid ett café i Turkiet i september.

Beskrivs som ”ren avrättning”

Mordet på mannen i Sarajevo beskrivs som en avrättning i bosnisk media, som även skriver att det handlar om en svensk man med koppling till gängkriminalitet i Sverige.

SVT Nyheter har pratat med ett vittne som säger:

– Jag satt och åt på en restaurang när jag hörde skottlossning och sprang ut. Då ser jag en kille ligga på marken, säger personen.

Ytterligare en man skadades lindrigt skriver bosnisk media. Det ska handla om en bosnisk medborgare som nu vårdas på sjukhus.

Svenska UD kan ännu inte bekräfta uppgifterna om mordet.

”UD har tagit del av uppgifter i media att en svensk medborgare har avlidit i Sarajevo. Svenska ambassaden i Sarajevo undersöker uppgifterna”, skriver UD i ett mejl.

”Av hänsyn till de inblandade hanteras frågor som rör dödsfall i utlandet mycket noggrant och arbetet följer en rutin som bland annat kräver att dödsfall i utlandet kan bekräftas av lokala myndigheter”.

Amanda Hällsten