Ormnoja på Djurgården: ”Jag är livrädd”

Publicerad 2022-10-25

DJURGÅRDEN. Sir Väs, 4, är fortsatt på rymmen från Skansens terrarium.

Jakten på kungskobran pågår medan Djurgården håller andan.

– Jag är så himla rädd, säger turisten Mayeng.

Med mjöl, döda råttor och små kameror försöker Skansens experter lokalisera fyråriga Sir Väs som varit på rymmen i fyra dagar.

Runt Sollidsbacken vandrar Stockholmare intet ont anande om ormjakten som pågår innanför grindarna.

– Va? Det har jag inte hört något om. Jag försöker hålla mig borta från krokodiler och reptiler på terrariet i vanliga fall, men nu känner jag mig livrädd, säger Julius, 19.

Även turister som spatserar runt utanför djurparken har nåtts av informationen.

– Jag är här på semester och fick höra om det här först i dag. Jag har varit rädd för ormar ända sedan jag varit liten. Jag känner mig så himla rädd, säger Mayeng.

Andra tar det mer med ro.

– Nej jag kan inte säga att jag är så rädd. Jag tänker att det mest är synd om ormen som blivit instängd där, säger Lena.

”Många vrår”

Djurartsexperten Tom Arnbom har tidigare sagt att kungskobran utan problem kan ha tagit sig ut genom ventilationssystemet och lämnat Skansenområdet – men det är inget Skansen-profilen Jonas Wahlström oroar sig för.

– Ja, den är inte utanför huset. Det är rätt som Tom Arnbom säger, att den kan komma ut, men det finns galler, säger han.

– Min erfarenhet av att hantera kungskobror i både Indien, Thailand och här är att de inte skulle överleva svala temperaturer. Men kontentan av det hela är att den inte är utanför byggnaden.

Man har ju läst om ormar som tar sig ner i avloppssystem?

– Det har förekommit till och med i Sverige att det dyker upp en liten pigg majsorm ur en toalett som har rymt från grannen. Men den här ormen söker sig till värme och inte till avloppsrör. Det finns inga avloppsrör som den kan komma ner i, där den befinner sig. Det är uteslutet att den skulle avsöka sig till ett avlopp eller att den finns ute ur byggnaden.

Har ni koll på vart alla ventilationssystem mynnar ut?

– Ja, vi har ju byggt allting själva, och den del av huset där den finns, där finns det inga möjligheter för den att ta sig ut. 

Du tror att den ligger och trycker någonstans?

– Ja, och det finns ju så väldigt många vrår, skrymslen, dekorer, innerväggar, yttervägg, innertak och yttertak, så den har väldigt bra möjligheter att hålla sig gömd, vilket den kommer göra nu ett tag. 

”Klart det är obehagligt”

Sökområdet är på cirka tvåhundra kvadratmeter och tre personer arbetar nu aktivt med att leta efter ormen.

– Den är instängd i en större del av akvariet. Men den kan inte komma därifrån. Vi har ju innerdörrar utifrån att det rymmer små apor, så vi har vattentäta skott mellan avdelningarna, säger Wahlström.

Hur mår du? Är du stressad?

– Ja, alltså det är klart att det är obehagligt att en orm är ute, och själv är jag ju i Spanien, men jag har fullt förtroende för mina anställda som har sysslat med kobror i 30–40 år. De är inte rädda, de letar febrilt.

När tror du ni fått fast den?

– Det kan vara allt emellan 5 minuter till 5 dagar.

Följ ämnen i artikeln