Ebba Busch: Jag känner socialdemokrater som skanderar antisemitism

Uppdaterad 2023-11-13 | Publicerad 2023-11-10

HELSINGBORG. Ebba Busch anser att Magdalena Andersson har ”banat väg” för antisemitism.

KD-ledaren säger dessutom att hon känner socialdemokrater som skanderar antisemitiska slagord på gator och torg.

– Skulle vi få veta att det finns det så skulle vi ta det på allra största allvar, det är inget snack om saken. Men det är helt ogrundade anklagelser. Man baxnar, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch ägnade en stor del av sitt tal på partiets riksting till att tala om den växande antisemitismen i Sverige.

Busch sa att Socialdemokraterna har ett ansvar för situationen i Malmö. Hon lyfte fram uttalanden från det förra kommunalrådet Ilmar Reepalu – som tolkats som antisemitiskt.

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Busch också att Magdalena Andersson har ”banat väg” för antisemitismen vi ser på gator och torg.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin reagerar starkt på uttalandet.

– I ett läge där antisemitismen växer och vi behöver samla oss så kommer hon med helt ogrundade anklagelser. Det är för jäkligt.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

”Så magstarkt att man inte finner ord”

Han fortsätter:

– Det är magstarkt att en person som själv släppt fram Björn Söder som säger att judar inte är svenskar, har mage att kasta skit på en annan partiledare. Det är så magstarkt att man inte finner ord.

S i Malmö och SSU har haft problem med antisemitism. Har ni verkligen gjort tillräckligt för att stoppa det?

– Antisemitismen är tyvärr utbredd, av den anledningen besökte Magdalena Andersson i går en synagoga. Efter Malmö­incidenterna har Stefan Löfven kallat till möte och varit väldigt aktiv. Både Göran Persson och Stefan Löfven har gjort ett stort arbete för Sveriges judar, något som Magdalena Andersson fortsätter.

”Hanteringen av El-Haj är hårresande”

Ebba Busch säger till Aftonbladet att hon inte tvivlar på Magdalena Anderssons inställning till antisemitism. Men hon vidhåller att S har problem.

– SSU-ledningen i Malmö har inte gjort upp med anti­semitismen, det har banat väg för att det är mer okej att hysa de här åsikterna. Hanteringen av El-Haj tycker jag är fullkomligt hårresande. Magdalena Andersson säger att han har ägnat sitt politiska liv åt att bekämpa Hamas, det hade varit en utmärkt möjlighet nu att fördöma Hamas fruktans­värda terror­angrepp. Vi har inte hört någonting, säger Busch.

Hur ser du på ditt eget ansvar. Ni samarbetar med SD, som är sprungna ur vitmaktrörelsen?

– Ser vi sverigedemokrater som går på gatorna nu och skandera antisemitiska slagord? Nej. Jag har aldrig förnekat eller relativiserat SD:s rötter eller historia. Jag tycker det är djupt problematiskt. Det är ett underkännande att de kom in i Sveriges riksdag givet den bakgrund de har.

Partiledare Ebba Busch (KD) på Kristdemokraternas Riksting i Helsingborg.

Studie visar koppling till antisemitism

En rapport från Forum för levande historia konstaterar att anti­semitismen är mer utbredd bland KD-väljare än bland S-väljare. Den är störst bland SD-väljare. Hur ser du på det? 

– Jag skulle vilja se den som pekar på att vi skulle haft en enda kristdemokrat som stått på de här demonstrationerna och skanderat antisemitiska slagord. Däremot vet jag att det är många socialdemokrater och vänsterpartister som antingen lånat ut sig själva som nyttiga idioter eller aktivt bidragit till att skandera slagord som handlar om att utplåna Israels existens.

Har personer i bekantskapskretsen

Vad har du för belägg för att det är socialdemokrater som står och skanderar antisemitiska saker nu?

– Jag känner ju flera av dem, det är bara att kolla på sociala medier. 

Vilka känner du då?

– Jag är inte ute efter att föra en kampanj mot enskilda personer, en del av dem har jag dessutom i min egen bekantskapskrets, då för jag samtal med dem. Det är den typen av ledarskap som jag önskar se från Magdalena Andersson vad det gäller El Haj.

Även SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund, reagerar på Ebba Buschs uttalande om att ledningen inte gjort upp med antisemitismen i förbundet.

”Det är en fullkomlig lögn från en svensk minister och partiledare. Att ljuga om ungdomar som engagerar sig för vår framtid, att anklaga dem för allvarliga saker helt utan grund är ett fullständigt ansvarslöst beteende från en desperat partiledare ingen gillar. Ebba Busch bör skämmas och är olämplig som ledare för vårt land.” skriver Lisa Nåbo, förbundsordförande i en kommentar till Aftonbladet.

Magdalena Andersson.
Olof Svensson