Extrem hetta i Asien: ”Farligt – stanna inne”

TT TT-AFP

Uppdaterad 2024-04-29 21.29 | Publicerad 2024-04-24

I Thailand uppmanas människor att stanna inomhus. I Filippinerna ställer skolor in undervisningen. I Bangladesh samlas människor för att be för regn.

Väderfenomenet El Niño har lett till farligt höga temperaturer i delar av södra Asien. Och värmeböljan väntas dröja kvar.

Temperaturen väntas nå värmeindexnivån ”farlig” – vilket innebär 42 grader eller högre – i minst 30 städer och kommuner i Filippinerna under onsdagen, enligt meteorologer.

– Det är så varmt att man inte kan andas, säger 60-åriga Erlin Tumaron som arbetar på ett hotell söder om huvudstaden Manila.

Värmeindexet mäter vad temperaturen känns som, fuktighet och vindförhållanden inberäknade. De senaste dagarna har den på vissa platser nått 48 grader.

Trots värmeböljan gapar komplexets simbassänger tomma. Gästerna vill inte lämna sina luftkonditionerade rum.

”Undvik utomhusaktiviteter”

Nästan 6 700 filippinska skolor har pausat sin på plats-undervisning under onsdagen. I runt hälften av landets provinser råder officiellt torka.

– Du får huvudvärk så fort du går ut, säger Mary Ann Gener i provinsen Occidental Mindoro söder om Manila.

I Thailands huvudstad Bangkok är värmeindexet uppe på nivån ”extremt farlig” – över 52 grader.

”Varning: Värmeindexet är ”extremt farligt” i dag. Var snäll och undvik utomhusaktiviteter”, skriver myndigheter på Facebook.

I Bangladesh samlas tusentals människor i moskéer och på fält på landsbygden för att be för nederbörd under onsdagen. Även här har skolor tvingats stänga till följd av värmeböljan.

”Blivit outhärdligt”

De genomsnittliga maxtemperaturerna har den senaste veckan legat mellan fyra till fem grader högre än det normala, enligt myndigheterna.

– Livet har blivit outhärdligt på grund av bristen på regn. Fattiga människor lider oerhört, säger Muhammad Abu Yusuf som leder en bön för runt 1 000 människor i huvudstaden Dhaka.

Stora utbrott av diarrésjukdomar orsakade av värmen – och den påföljande ökade salthalten i dricksvatten – rapporteras från södra Bangladesh.

I fjol slog de globala temperaturerna värmerekord. FN:s väder- och klimatorgan WMO varnade på tisdagen för att Asien värms upp i en särskilt snabb takt.

Klimatförändringarna leder till allt längre, mer intensiva och mer frekventa värmeböljor, har en lång rad studier slagit fast.