Meteorologerna: Varm vår väntar

Uppdaterad 2016-04-02 | Publicerad 2016-04-01

En varm vår väntar.

Det förutspår tre stora internationella väder­institut.

– Det är i alla fall något vi kan hoppas på, säger meteorolog Johan Groth.

Tre av de största väderlekstjänsterna är eniga: det blir varmare än ­normalt de kommande månaderna – och inte särskilt mycket regn.

Den statliga amerikanska vädertjänsten Noaa, har utgått från tre olika scenarier när de räknat ut vilka temperaturer och hur mycket nederbörd vi kan förvänta oss under april, maj och juni.

Gemensamt för alla prognoserna är att i princip ­hela Norden, Baltikum och österut får en medeltemperatur som ligger klart över den normala för årstiden. Ju längre norrut – desto ­större skillnad.

Uppe i Norrland, norra Finland och Sibirien kan det handla om hela tre grader mer.

”Rekord varje år”

– Med tanke på klimat­diskussionen är det inte märkligt. Det är ju så att vi slår värmerekord nästan varje år och klimatet blir varmare, säger Johan Groth på väderinstitutet Storm.

Hittills i år har vi dess­utom haft ett överskott av värme, påpekar han.

– Det ökar sannolikheten för att det blir lite varmare även fortsättningsvis. Åtminstone i april, säger Johan Groth.

Men det behöver inte innebära fint väder. Så här års är bakslag vanliga, ibland med snö. Det kallas aprilväder.

”Säger inte så mycket”

– En högre genomsnittlig temperatur säger tyvärr ­inte så mycket om hur vi upplever vädret. Rullar det ena lågtrycket efter det ­andra in med regn kan det mycket väl bli så att vi upplever det som dåligt väder även om det är någon grad varmare ute jämfört med ­tidigare år, säger Johan Groth.

Enligt norska Meteorologisk institutt, MI, och den privata vädertjänsten WSI Forecasts kommer värmen till oss och de östra delarna av Europa redan nu.

Västra Europa får dock räkna med rätt kylslaget aprilväder. I södra Norge ska det, liksom i Storbritannien, till och med bli kallare än det brukar vara så här års.

Som helhet kan vi, enligt amerikanska väderinstitutet Weather Company, räkna med att temperaturen fram till juni i genomsnitt kommer att ligga någon ­eller ett par grader över det normala.