175 775 underskrifter lämnades i kväll till Migrationsverket

Publicerad 2012-09-24

Aftonbladet i Broby: Ett hundratal personer kom till kyrkan för att ställa till svars Migrationsverkets rättschef - som hade en livvakt med sig

BROBY/STOCKHOLM. Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik svarade i kväll på frågor om juridik och medmänsklighet i Östra Broby kyrka – med anledning av Haddile-fallet.

Aftonbladet passade på att överlämna 4000 sidor med 175 775 underskrifter till Ribbenvik.

Invånarna i Broby, där tvååriga utvisningshotade Haddile bor, kunde under måndagskvällen ställa frågor direkt till Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik. Han var inbjuden till Östra Broby kyrka vid 18-tiden, för att samtala om juridik och medmänsklighet med församlingens kyrkoherde Anders O Johansson.

Polis på plats vid kyrkan

Klockan 18 fanns ett hundratal personer vid kyrkan, samt två polisbilar.

Mikael Ribbenvik hade med sig en livvakt.

Haddiles fostermamma var också på plats och tackade, via Aftonbladet, ännu en gång svenska folket för allt stöd familjen fått.

Kyrkoherden Anders O Johansson sa innan mötet att han hoppades att det skulle gå att hålla ett samtal i lågmäld ton. Men stundvist blev det ändå hätsk stämning bland vissa av frågeställarna.

Människor i kyrkan frågade om olika saker, men det mesta går ut på att man vill att Haddile ska få stanna i Sverige.

Överlämnade protestlistorna

Han ifrågasätter hur medmänskliga tjänstemännen på Migrationsverket är i sitt beslutsfattande.

– Jag kan tycka att man som tjänsteman inriktar sig på att tolka lagen och att man inte ser till den lilla människan, säger Anders O Johansson, säger han till TT.

Efter mötet i kyrkan överlämnade Aftonbladets utsände 4000 sidor med 175 775 underskrifter, där tidningens läsare protesterar mot utvisningsbeslutet - vilket möttes av applåder i kyrkan.

Slutet utskottssamanträde

Migrationsverket har kallas till riksdagens socialförsäkringsutskott med anledning av den senaste tidens uppmärksammade utvisningsärenden som rört barn.

– Jag har bett dem komma så snart det är möjligt och berätta hur man arbetar med den här typen av fall för att tillvarata barnens bästa, säger Gunnar Axén (M), ordförande i socialförsäkringsutskottet, till TT.

Utfrågningen kan bli av redan på torsdag, men det blir ett slutet utskottssammanträde

Axén vill få belyst hur Migrationsverket arbetat med Haddile-fallet och hur man har tänkt.