Våldtagna får vänta 14 år på rättvisa

Publicerad 2013-01-21

95 000 våldtäktsfall står på kö för att tas upp i indiska domstolar.

– Det kan ta 10-14 år innan fallen tas upp. Det är samma sak som att förneka offren rättvisa, säger kvinnoaktivisten Ranjana Kumari till nyhetsbyrån AP.

Men redan på torsdag inleds rättegången mot fem män som anklagas för gängvåldtäkten och mordet på en 23-årig kvinnlig student i New Delhi.

Under måndagen hölls en första förhandling i målet. Men det enda som hände under den korta förhandlingen var att domaren beordrade de inblandade juristerna att hålla sina öppningsanföranden på torsdag.

Den mördade 23-åriga kvinnans pappa vill att alla männen ska hängas.

– Ingen har rätt att leva efter att ha begått ett sådant fruktansvärt brott, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Kvinnan och hennes manlige vän misshandlades svårt när de efter att ha sett flimen "Berättelsen om Pi" gick ombord på en minibuss i New Delhi den 16 december. Efter flera timmar slängdes båda av från bussen. Då hade kvinnan våldtagits av flera män och misshandlats svårt i underlivet med järnrör. 13 dagar senare dog kvinnan av sina skador på ett sjukhus i Singapore.

Stora demonstrationer mot gängvåldäkten i New Delhi — som kallas "våltdäktshuvudstaden" — ledde till att politikerna och rättssystemet tvingades se till att rättegången mot de skyldiga startade snabbare än vanligt. Indien är annars känt för sitt notoriskt långsamma rättssystem.

Totalt väntar 33 miljoner rättsfall på att tas upp av olika domstolar i Indien, varav 95 000 våldtäktsfall:

– Det kan ta 10-14 år innan fallen tas upp. Det är samma sak som att förneka offren rättvisa, säger kvinnoaktivisten Ranjana Kumari vid Center for Social Research i New Delhi till nyhetsbyrån AP.

”Domstolens plikt”

Rättegången mot fem misstänkta män inleddes under måndagen i en av de fem särskilda snabbdomstolar som inrättats för att hantera våldtäkter i New Delhi. En sjätte misstänkt, som sägs vara 17 år, kommer att få sitt fall prövat i en ungdomsdomstol.

Inför dagens rättegångsstart talade nyhetsbyrån AFP med pappan till den 23-åriga kvinnliga studenten:

– Vi har avslutat sorgeritualerna för min dotter i hembyn, men vår sorg kommer inte att upphöra förrän domstolen meddelar sitt domslut. Min dotter själv kommer till vila först när domstolen straffar männen.

– Det är domstolens och domarnas plikt att se till att alla åtalade straffas snabbt, och att männen hängs, sade han.

Åklagare Rajiv Mohan har redan uppgett att han kommer att yrka på dödsstraff för männen.

Men en av försvarsadvokaterna begär nu att rättegången ska flyttas till en annan stad än New Delhi. Indiens Högsta Domstol har beslutat att ta upp hans begäran till prövning i morgon tisdag.

”Har torterats”

Advokat M. L. Sharma, som är den anklagade Mukesh Singhs försvarsadvokat, anser att det är omöjligt för hans klient att få en rättvis prövning i New Delhi. Han anser att ilskan över gängvåldtäkten och mordet på 23-åringen har "infiltrerat varje hem i New Delhi" och att rättegången därför måste flyttas till en annan stad.

Sharma hävdar också att polisen har torterat de anklagade männen för att få fram bekännelser. Enligt advokaten är de oskyldiga.

Dagens förhandling i domstolen i New Delhi hålls bakom stängda dörrar.