Väder-SM: Bästa prognosmakarna i ditt län

Uppdaterad 2015-06-26 | Publicerad 2015-06-18

Prognosmakarna som har mest rätt - län för län

Nu startar SM i svenskt sommarväder.

Eller kanske snarare VM.

- Den senaste månaden har amerikanska Wunderground varit väldigt träffsäker när det gäller molnigheten i delar av ­Sverige, säger Jacob von Corswant, grundare av väderjämförelsetjänsten Climendo.

Jacob von Corswant.

På uppdrag av Afton­bladet har Climendo jämfört fem av de största meteorologiska institutens träffsäkerhet, län för län, för perioden 16 maj till 15 juni.

Resultatet visar stor variation.

Wunderground hade visserligen drygt 93 procent rätt när det gäller molnigheten i Blekinge. Men i Dalarna var träffsäkerheten blygsamma 57 procent.

En global affär

- Vet man vilken leverantör som varit bäst på att förutspå vädret i en viss region den senaste månaden så tycker jag man ska titta lite extra på just den under sommaren, säger Jacob von Corswant.

Väderprognoser har blivit en i allra högsta grad global ­business.

De senaste åren har svenska SMHI fått stenhård konkurrens av både andra länders meteorologiska institut och privata bolag.

Numera finns väderappar i varenda mobil­telefon.

Är man inte nöjd med den som finns förinstallerad kan man alltid ladda ner en ny. Det finns bokstavligt talat hundratals av mer eller mindre bra väderprogram att ladda ner till både Iphone och Android.

”Få bättre prognoser”

Nystartade företaget Climendo har utvecklat ett ­system för att analysera prognosernas träffsäkerhet och jämföra dem sida vid sida.

- Vi gör det här för att få bättre prognoser och bättre koll på vädret. Vi som håller på med det här på Climendo är alla hängivna surfare, och ju bättre prognoser ­desto mer tid får vi i vattnet, säger Jacob von Corswant.

Med start på fredag ­kommer Aftonbladet under de kommande tio veckorna att jämföra fem av de största väderinstitutens prognoser.

De prognosmakare som ingår i jämförelsen finns i några av våra mest ned­laddade väderappar.

Så funkar kartan:

Klicka på det län du bor i och se vilket institut som är bäst på väder hos hemma hos dig.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln