SD röstar oftare med S än med Alliansen

Publicerad 2015-05-23

Tidigare röstade SD oftast med de borgerliga partierna i riksdagens voteringar – men sedan valet i höstas har de oftare röstat med S och MP.

Statsvetaren Anders Sundell tror att förändringen beror på att partier i regeringsställning undviker att lägga fram förslag som riskerar att förlora.

KAMPANJ: GÖR SOM 200 000 – prova Plus för 1 krona

Under den förra mandatperioden röstade SD oftast med Alliansregeringen i riksdagens voteringar. I cirka 70 procent av fallen stödde SD stödde Moderaterna – i bara 10 procent av voteringarna röstade partiet med Socialdemokraterna.

Nu är förhållandet omvänt, visar statsvetaren Anders Sundells genomgång på bloggen Politologerna. I de 371 voteringarna som har betats av sedan i höstas har SD oftare röstat som Socialdemokraterna och Miljöpartiet än som Allianspartierna.

Ännu tydligare blir mönstret om man isolerar de frågor där Socialdemokraterna och Moderaterna röstat olika, vilket de gjort 129 gånger, skriver Anders Sundell. I 51 procent av fallen där S och M var oense röstade SD med S, i 22 procent av fallen med M.

Blev mindre offensiv

Men vad beror då den drastiska förändringen på?

– Det kan bero på att regeringen och Alliansen har ändrat sin politik på något sätt, vilket inte känns jättetroligt. Det kan också bero på att Sverigedemokraterna vill undvika att fälla regeringen alltför ofta, det skulle göra situationen ohållbar om de sänkte regeringen varje gång de hade möjlighet. Eller så är det för att regeringen undviker att lägga fram förslag där man misstänker att man kommer att åka på en förlust, säger Anders Sundell.

Den stora omsvängningen i röstningsmönstret tyder på det senare alternativet.

– Det är ganska tydligt att Alliansregeringen blev mindre offensiv mellan sin första och andra mandatperiod, då de gick från majoritet till minoritet. Under den andra la den fram färre propositioner, troligen för att det inte fanns ett stöd för dem då. Det är den situationen som den rödgröna regeringen är i nu.

”Betydande vågmästarmakt”

Siffrorna innebär att Sverigedemokraterna rimligen har fått en ”betydande vågmästarmakt”, skriver Anders Sundell i bloggen Politologerna.

”Även om de inte så ofta avgör omröstningar, så har de troligen ett indirekt inflytande som grindvakter. Det verkar helt klart som att både den nuvarande och den förra regeringen har tagit hänsyn till hur Sverigedemokraterna förväntas rösta när de valt frågor att lägga fram.”

– Om man vet att Sverigedemokraterna och Alliansen kommer att rösta emot ett förslag finns det ingen poäng att lägga fram det. Det är nesligt att åka på en förlust, säger Anders Sundell.