Tyskland frångår Schengenavtalet – återinför gränskontroll

Publicerad 2015-09-13

MÜNCHEN/STOCKHOLM. Under lördagen anlände 13 000 flyktingar till München och polisen varnar för att staden ”nått den övre gränsen” av sin kapacitet.

Tyskland frångår nu Schengenavtalet tillfälligt och återinför gränskontrollen mot Österrike, uppger landets inrikesminister Thomas de Maizière.

Efter att 13 000 flyktingar anlänt till München under lördagen varnar polisen för att staden "nått den övre gränsen" av sin kapacitet när det gäller flyktingmottagande.

– Vårt mål i dag är att transportera så många som möjligt härifrån, för att göra plats för nyanlända, säger en polistalesman till nyhetsbyrån AFP.

På söndagseftermiddagen frångick Tyskland Schengenavtalet tillfälligt och återinförde Tyskland gränskontrollen mot Österrike, uppger landets inrikesminister Thomas de Maizière enligt The Guardian.

I en krissituation har Schengens medlemsländer rätt att tillfälligt frångå avtalet, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande. Beslutet föregicks av ett telefonsamtal mellan förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på söndagseftermiddagen.

Tusentals poliser i ny insats

Passkontrollen mellan Tyskland och Österrike har varit slopad sedan avtalet infördes, men efter det stora inflödet av flyktingar ska nu kontrollen skärpas och processen med att undersöka vilka flyktingar som är berättigade asyl ska påbörjas redan vid gränsen, rapporterar tyska och österrikiska medier. Totalt ska 2 100 poliser ska delta i insatsen, uppger tidningen Kronen Zeitung.

Transportminister Alexander Dobrindt gick på söndagen ut med ett uttalande om att "effektiva åtgärder måste vidtas för att stoppa inflödet".

– Det innebär hjälp till länderna som flyktingarna flyr ifrån, men också en effektiv kontroll av våra egna gränser som inte fungerar längre på grund av EU:s totala misslyckande med att skydda sina yttre gränser, säger Alexander Dobrindt enligt AFP.

20 000 förra helgen

München har blivit den huvudsakliga ankomstpunkten för flyktingar som kommer till Tyskland med tåg från Ungern och Österrike. Förra helgen anlände omkring 20 000 till stadens största järnvägsstation.

Mottagandet följer samma mönster – ett tåg med upp till 500 personer kommer till centralstationen. De eskorteras därefter av polis till en annan plattform och släpps på ett annat tåg. Därefter väntar medicinska kontroller. Myndigheterna överväger att öppna arenan Olympiahalle som ett tillfälligt skydd.

Följ ämnen i artikeln