Verktyg som stympar flest

Publicerad 2012-06-20

Arbetet kostade Per Möllerström ett finger

Bara fyra fingrar kvar ”Det gäller att vara fokuserad. Det är ett ögonblicks verk”, säger Per Möllerström som förlorade ett finger i en arbetsplatsolycka.

Sågar, pressmaskiner och borrar.

Tidningen Dagens Arbete har listat maskinerna som är inblandade i flest stympningsolyckor.

– Det är ett ögonblicks verk, säger industriarbetaren Per Möllerström, som blev av med ett finger.

Sveriges farligaste verktyg är en såg. De senaste fem åren har över 4 000 olyckor skett när en såg eller en kapare har varit inblandad. I vart sjätte fall har olyckan lett till att en kroppsdel ­slitits av eller amputerats, enligt Dagens Arbete som har listat de farligaste maskinerna på svenska arbetsplatser.

Sågar i topp

Det är framförallt band­sågar och cirkelsågar som står för de flesta olycksfallen.

– Jag är inte ett dugg förvånad över att sågar ligger i topp. Ett välkänt faktum. Det har sett likadant ut de senaste 20 åren, säger Tore J Larsson, professor i personsäkerhet och arbetsskadeprevention på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, till tidningen.

Verktygen som ligger högt upp i statistiken ­används alla i traditionella industriarbeten, som till ­exempel sågverksarbetare och betongarbetare.

Tore J Larsson tror att det går att bygga säkrare maskiner men att ingen har gjort det ännu eftersom det handlar om ”low tech”.

– Det har inget med ­mobiltelefoner, it eller nano­teknik att göra. Ingen kommer att få Nobelpris för att man uppfinner den säkra sågen. Det är inte prioriterat i forskarvärlden.

En av de som råkat illa ut i jobbet är Per Möllerström som arbetar på Finja betong utanför Hässleholm i Skåne.

”Ögonblicksverk”

En kväll för två år sedan sågade han av sig lillfingret på en bandsåg. Per skulle precis gå hem när olyckan inträffade.

– Det blödde inte så mycket. Jag virade en handduk runt och en kollega skjutsade mig till sjukhuset i Hässleholm.

Per jobbar fortfarande kvar på samma jobb som han gjorde före olyckan, men med andra arbetsuppgifter.

– Men det händer att jag sågar nu också. Trots att vi sågar varje dag har vi knappt några olyckor. Men det gäller att vara fokuserad. Det är ett ögonblicks verk, säger han till Dagens Arbete.