Senaten har släppt rapport om CIA:s tortyrmetoder

Publicerad 2014-12-09

Rapporten beskriver CIA:s hemliga, tortyrliknande förhörsmetoder.

På tisdagseftermiddagen offentliggjordes den – och nu fruktar amerikanska ambassader runt om i världen hämnd.

Särskilt orolig är man för hur IS ska reagera.

Rapporten handlar om hur CIA har behandlat misstänkta terrorister efter 11 september-attackerna. Den offentliggörs i dag av USA:s senat och har redan beskrivits som "chockerande".

Bland annat tas användandet av skendränkning, så kallad "water boarding", upp. USA har kritiserats hårt för metoden, som man menar inte längre används. Rapporten ska däremot innehålla fler otäcka detaljer om hur CIA tidigare skendränkte människor i samband med förhör.

Ambassader bör se över säkerheten

Rapporten ska även visa hur CIA sexuellt förödmjukat fångar och fortsatt med tortyrliknande förhörsmetoder trots att det stod klart att man inte skulle få ut mer information, skriver ABC News.

I samband med att rapporten offentliggörs har USA uppmanat ambassader runt om i världen att se över säkerhetsläget. Den största oron är att terrorgrupper, som IS, ska hämnas och slå till mot amerikanska medborgare.

– Det här kommer sporra fram våld och kommer sannolikt kosta någon livet, säger republikanen Mike Rogers, ordförande i representanthusets underrättelsekommité, till ABC News.

Människor rätt att veta

USA:s utrikesminister John Kerry ska dessutom ha försökt få senaten att tänka över tidpunkten för offentliggörandet, rapporterar Washington Times.

Rapporten släpps för att senatens underrättelsekommité anser att USA:s medborgare har rätt att få reda på CIA:s hemliga metoder.

Följ ämnen i artikeln