Tuula, 52, jagas – i hela Sverige

Publicerad 2012-12-28

Polisen misstänker: Förskingrade 22 miljoner av kommunens pengar

I mitten av november fick Tuula Lavikkala, 52, veta att hon misstänks ha förskingrat ­miljonbelopp från Gävle kommun.

Sedan dess är hon spårlöst försvunnen.

Till en början trodde man att det rörde sig om två miljoner kronor – men nu kan Aftonbladet avslöja att minst 22 miljoner är borta.

Tuula Lavikkala, 52, försvann spårlöst från sin ­lägenhet i Gävle den 12 november. Frågan som polisen nu söker svar på är om hon har utsatts för brott eller försvunnit frivilligt.

Stängdes från jobbet

Precis innan försvinnandet fick hon beskedet att hon hade stängts av från sitt jobb på Gävle kommun eftersom hon misstänktes ha förskingrat pengar.

Till en början befarade man att två miljoner kronor hade försvunnit. Afton­bladet kan nu avslöja att ­beloppet har stigit till 22 miljoner. Pengar som hon under de senaste tre åren misstänks ha plockat ut genom att i huvudsak flytta över kommunpengar till privata konton.

– Vi tror oss veta att hon lämnade sin lägenhet i Gävle på morgonen den 12 november. Morgontidningen var intagen, frukostbordet dukat och ­lägenhetsdörren olåst när vi kom dit. Men här slutar ­alla spår, säger Mikael Hedström , presstalesman vid Gävlepolisen.

På köksbordet låg även hennes plånbok, mobiltelefon och lägenhetsnycklar. Hennes cykel, en vit Monark, saknas.

”Inte hittat spår”

Tuula Lavikkala är anhållen i sin frånvaro och efterlyst i Sverige.

Vice chefsåklagare Ulf Back har tidigare uppgett att det även har varit aktuellt med en internationell efterlysning.

– Vi prövar den frågan ­hela tiden, men har inte ­hittat några spår som tyder på att hon har flytt utomlands. Men läget kan ändras snabbt.

Uppgifter om spel

Enligt Back har man även hittat hennes pass.

Vi har uppgifter på att hon har spelat för stora belopp på nätet.

– Det vill jag inte kommentera, det är för tidigt att säga om det är dit pengarna har gått.

Förskingringen har blivit det stora samtalsämnet i Gävle och kommuninvånarna rasar över att så mycket skattepengar har försvunnit utan att någon har reagerat.

Birgitta Petterson är förvaltningschef på avdelningen där 52-åringen har jobbat.

Hur kan 22 miljoner ­ kronor försvinna utan att du eller revisorerna ­ reagerar?

– Jag kan inte ge något svar. Vi har tillsatt externa utredare som ska granska vårt regelverk på alla punkter.

Tuula Lavikkala har jobbat som skoladministratör i kommunal tjänst i över 20 år. Hon hade ett högt an­seende och var även kassör i fackföreningen Vision.

”Stora belopp”

Något hon misstänks ha utnyttjat genom att använda ett transaktionskonto hos facket, dit kommunala pengar först flyttades innan de fördes vidare till hennes egna konton. Överföringar har också gjorts direkt från kommunen.

– Stora belopp har kontinuerligt förts över till konton hon har haft kontroll över och totalt är det 22 miljoner i dagsläget, säger en källa med insyn i utredningen.