Stal Lennarts identitet – nu vräks han

Publicerad 2012-05-28

Lennart, 68, fick sin identitet stulen förra året.

MALMÖ. Välvilja och godtrogenhet straffade Lennart, 68, hårt.

Efter en identitetsstöld förra året är han utblottad.

Trots nio polisanmälningar och kontakt med socialtjänsten ska hans bostad nu mätas ut.

Susanne Sjölund

Efter omkring 300 kravbrev från inkassoföretag har Kronofogden beslutat att Lennarts lägenhet ska gå på auktion. Aftonbladet är på plats under myndighetens välbesökta visning av hans lägenhet.

– Jag hoppas att jag kan få uppskov på allt det här, annars får jag leva på gatan, säger han i trängseln i den lilla ettan.

Polisen kallar honom "sinnessvag"

Grannen Susanne Sjölund beskriver Lennart som snäll och godtrogen. I en anmälan 2011 kallar polisen honom "sinnessvag". Han har inga släktingar eller andra som kan hjälpa honom. För de flesta skulle han passera obemärkt på gatan.

Men inte för alla – pensionären Lennart är nämligen det perfekta offret för en kvicktänkt bedragare.

– Jag träffade en invalid kvinna som jag tyckte synd om. Efter att vi setts några gånger sa hon att hon behövde möbler. Jag hjälpte henne med det, berättar Lennart.

Minns inte vad han skrivit på

Snart behöver den nya bekantskapen fler saker och Lennart ställer upp. Det börjar komma räkningar från postorderföretag, telefonoperatörer och andra firmor. Lennart minns inte riktigt vad han skrivit på. Han förstår inte hur han kan vara betalningsskyldig.

Ingen berättar för Lennart hur han ska göra för att formellt överklaga skulderna. Eftersom han inte svarar på breven fortsätter kraven att komma, med tickande ränta.

– Vi hade styrelsemöte i föreningen och då kom han och frågade om en faktura från ett mobilföretag han inte kände igen. Vi rådde honom att polisanmäla, säger Susanne Sjölund.

Lägenheten utmäts

Men skulder bestrids inte med polisanmälningar. Efter några månader hör Kronofogden av sig till styrelsen och meddelar att lägenheten ska utmätas.

– Då kontaktade vi socialtjänsten. Jag tycker det är obegripligt hur det kan få gå så här långt när han uppenbarligen har blivit lurad. Det finns ju mängder av polisanmälningar, säger Susanne Sjölund.

Hon tror att en liga har kopplat sitt grepp om honom.

– En sen kväll hörde jag en kvinna på gatan ropa att han skulle öppna. Hon hade med sig en muskulös man. Jag blev rädd, berättar hon.

Ansökt om god man

En jurist på Socialen har nu kontaktat Kronofogden, bifogat polisanmälningarna och begärt uppskov. Man har även ansökt om att Lennart ska få en god man. En process som kan ta flera månader.

– Det är sju inkassofirmor som har krav. Det förutsätter att de beviljar uppskovet, säger Barbara Månsson på Kronofogdemyndigheten.

I lägenheten i Malmö stannar några till bredvid Lennart men blickarna faller undan och ser förbi honom.

– Här är jättekallt på vintern och stekhett på sommaren, säger Lennart tyst i ett försök att skrämma bort spekulanterna.

Ingen reagerar.