Får sekundkoll – tack vare stämpelklocka

Publicerad 2011-09-09

Barnen loggar in på dagis själva

På det här dagiset kan Linnea Kågström,4, och de andra barnen stämpla in sig själva genom övervakningssystemet ”Nuddis”.

Malå kommun är först i landet att ha sekundkoll på var barnen befinner sig.

Här har barnen stämpelklocka på dagis.

– Barnen sköter den själva både på fritids och i förskolan, säger barn- och utbildningschef Anders Bergström.

För föräldrar och barn i Malå kommun är ett övervakningsystem kallat ”Nuddis” inte kontroversiellt utan en succé:

– För barnen är det en naturlig del av morgonrutinen att nudda in, säger förskollärare Maria Larsson.

På avdelningen Flingan hänger barnen sina nuddisar – ett gosedjur kopplat till en elektronisk nyckel – på den röda kroken när de går hem. Har de glömt att stämpla ut ser personalen direkt att den hänger på fel krok – och kan rätta till.

– Jag kan direkt logga in i datorn och på sekunden se hur många barn vi har nu. Det är ett bra planeringsverktyg, säger barn- och utbildningschef Anders Bergström.

Ingen når maxtaxan

Anders Bergström, själv trebarnspappa, anser att stämpelklockan togs emot positivt för att det tidigare var dyrt och krångligt att ha barn på dagis. En del föräldrar betalade då 5 000 kronor per månad. I dag når ingen upp till maxtaxan på högst 1 260 kronor.

– Vi har flera tusen taxor. Inget barn har lika. Man betalar bara efter den tid barnet utnyttjar, säger Anders Bergström

Vill skippa blanketter

Nu vill Malå gå ett steg till för att förenkla. Försäkringskassan borde skippa vab-blanketter vid sjukrapportering och ta emot informationen digitalt, anser man.

– Malå skulle kunna vara en testkommun. De är både intresserade och är väl riggade, anser Hanna Åkesson, utredare på Sveriges kommuner och landsting som studerat ”Nuddis”.

ANNONS