Ex-fruarna blev bästisar – efter skilsmässan

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2016-06-03

Sussie och Marie: Varför ska man bråka?

Bittra fiender eller bästa vänner efter skilsmässan?

För Sussie Pettersson och Marie Westman var det självklart att fortsätta umgås.

– Vi är så bra vänner att jag bjudit Sussie och hennes nya tjej på mitt bröllop i september, säger Marie.

Vartannat äktenskap slutar med skilsmässa - och många som går skilda vägar har svårt att hålla sams när kärleken tagit slut.

Men för Marie och Sussie har det aldrig varit något problem.

– Om man behandlat varandra ruttet under relationen är det nog svårt att vara vänner efteråt, men vi har aldrig sårat varandra, säger Marie, och får medhåll av Sussie:

– Under de fem åren vi var ett par hade vi bara ett riktigt bråk. Jag gillar inte att bråka.

Marie skrattar och säger:

– Jag försökte nog provocera fram lite bråk ibland, men Sussie är den tryggaste människa jag känner. Hon går inte i gång på saker och ting.

Blev kära direkt

Det före detta paret som träffades på en fest 2007 föll direkt för varandra. Sussie bodde då i Mariestad och efter ett års pendlande till Stockholm sålde hon sin lägenhet, sa upp sig från jobbet och flyttade till Marie i Stockholm.

– Det var då jag friade till henne. Jag tänkte att hon hade gett upp så mycket för mig och att jag ville visa henne hur mycket jag uppskattade det, fortsätter Marie.

Problem med vägglöss

Äktenskapet som varade i drygt tre år kantades av ett ovanligt problem:

– Vi fick problem med vägglöss, vilket gjorde att vi var tvungna att flytta hem till en kompis och hennes dotter, och det var förstås inte bra för relationen säger Marie.

Dessutom arbetade Marie och Sussie olika tider.

Bristen på tid tillsammans urholkade relationen och tillslut fanns bara vänskap kvar.

– Det är klart att det var jobbigt, jag grät jättemycket när jag förstod att äktenskapet inte fungerade, men jag hade aldrig någon tanke på att bryta kontakten, förklarar Sussi.

När Marie ett drygt år efter skilsmässan förälskade sig i Maria, som hon ville flytta ihop med, fick Sussie hyra Marias lägenhet.

– När Sussie inte hade någonstans att bo kändes det självklart att hyra ut till henne, vi har ju alltid brytt oss om varandra och velat den andra väl, fortsätter Marie.

Varför tror ni att det är så svårt för vissa ex-par att hålla sams efter en skilsmässa?

– Om någon har varit dum mot den andra under relationen eller om det inte funnits någon djup vänskap från början är det nog inte så lätt att plötsligt bli kompisar i samband med att man skiljer sig, tror Marie.

– Det kan också vara svårt om någon fortfarande är kär. Så var det för mig direkt efter att vi skilt oss. Jag behövde vara ifrån Marie ett tag för att komma över mina känslor.

Linn Heed tipsar - så blir ni kompisar efter skilsmässan:

Respektera att relationen är slut och att ni kan behöva en paus ifrån varandra.

Ge dig själv utrymme att skapa ett nytt liv.

När ni ses - utgå gärna från ett gemensamt intresse, där ni kan mötas på lika villkor och där det inte blir så laddat.

Prata med varandra om hur det känns, och framför allt signalera om det inte känns bekvämt.

Glöm inte att vänskap kan se väldigt olika ut. Det finns inget facit på hur mycket man ska träffas, höras av och så vidare.

Försök att lägga sociala omvärldsvärderingar åt sidan. Folk kommer alltid tycka och tänka väldigt mycket.

Studien: Positivt att vara vänner

En brittisk studie visar att det är svårt att bli vänner efter en skilsmässa - omkring hälften av alla som tillfrågades var tolv år efter skilsmässan fortfarande arga på sin före detta partner. Män har en tendens att vara argare än kvinnor.

Skilda par som fortsätter att vara vänner är enligt ett antal studier mer nöjda med sina liv och mår psykiskt bättre än de som har ett negativt förhållande till varandra.

Källa: Skilsmässans konsekvenser, avhandling av Ann Lidgard.