Upploppen efter koranbrännandet

Statsministern i Norrköping: ”Vill splittra vårt samhälle”

Av: 

Sebastian Comar Alm

NYHETER

Magdalena Andersson (S) besökte Navestad i Norrköping efter påskens våldsamheter.

– Högerextremister, islamister och kriminella vill splittra vårt samhälle – men många goda krafter vill att vi tillsammans bygger ett starkare, säger hon.

Det är inte varje dag som statsministern är på besök i Navestad – och det märktes. Under onsdagen hade ett stort antal boende tagit sig till torget i hopp om att få en glimt av Magdalena Andersson (S).

PLUS: Så är polisens rullande fästningar utrustade

När Säkerhetspolisens bilar väl rullade in stod det klart att den tilltänkta promenaden – som redan på planeringsstadiet handlade om ynka 20 meter – skulle bli svår att genomföra . När hon parkerade intill ett utbränt bilvrak flockades frågvisa ungdomar kring hennes säkerhetsvakters utsträckta armar.

– Poliser, ungdomar och vuxna som jag pratat med i dag är såklart förskräckta över det som hänt. De vill kunna leva i trygghet och lugn och ha en helt vanlig vardag, säger hon.

Magdalena Andersson på plats i Norrköping.

”Våldsverkarna ska dömas”

Tidigare bedömde polisen att Norrköping hade två såkallade utsatta områden. Sedan oktober förra året är bara Navestad kvar – och det pågår ett arbete för att öka tryggheten i området.

– Det vi såg i helgen var inga protester, utan grov kriminalitet orkestrerat av gäng som hatar vårt samhälle, säger Magdalena Andersson (S).

Samtidigt som statsministern var på plats i Navestad kom beskedet att fem personer häktas efter upploppen.

– Det är viktigt att våldsverkarna ska utredas, dömas och sättas bakom lås och bom – men vi behöver också se till att vi arbetar för att bryta segregationen så att unga inte dras in i kriminella gäng, säger hon.

Rasmus Paludan ställer upp i riksdagsvalet

Många boende ifrågasatte varför det högerextreme politikern Rasmus Paludan tilltåts bränna koranen under beskydd av svensk polisen. Statsministern förklarade viktigen av den grundlagsstadgade yttrandefriheten.

– Bokbål är något som hör hemma på historiens soptipp, samtidigt så måste vi värna om den svenska yttrandefriheten, säger hon.

En av många bilar som brändes under upploppen under påsken.

Hon kommenterade även de uppgifterna om att bokbålens dirigent, högerextreme politikern Rasmus Paludan, verkar bli en konkurrent i det stundande riksdagsvalet.

–Jag tycker det är förskräckligt. Hela hans högerextrema budskap är precis tvärt emot allt det som jag älskar med Sverige, säger hon.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är de häktade för upploppen i Skäggetorp och Navestad

ÄMNEN I ARTIKELN

Upploppen efter koranbrännandet

Magdalena Andersson

Rasmus Paludan

Norrköping