Hon valdes men hann aldrig tillträda

Uppdaterad 2021-11-25 | Publicerad 2021-11-24

Sveriges första kvinnliga statsminister hann inte tillträda innan hon avgick.

En av de mest historiska dagarna fick ett oväntat slut.

– Det är svårt för partierna att orientera sig i ett nytt landskap där de inte vet vem de ska hålla i handen längre, säger statsvetaren Jan Teorell.

En samlad presskår fnittrade till när Magdalena Andersson begärde sitt entledigande runt 17.30 på på superonsdagskvällen. Sju timmar tidigare stod statsråden i plenisalen och både grät och jublade över att ett glastak är spräckt.

Men blev hon verkligen Sveriges första kvinnliga statsminister?

– Nej, det blev hon inte. Formellt sett hade hon blivit det först på fredag, säger statsvetaren Jan Teorell.

Men det är trots det en historisk dag, menar han. Bara att en statsministeromröstning hålls samma dag som att en budget inte går igenom har inte hänt tidigare, menar Jan Teorell.

– Att sedan ett av regeringspartierna som svar på budgetomröstningen väljer att avgå, och att dagen avslutas med att samma statminister som valdes på morgonen avgår. Ja, det har aldrig hänt förut.

Statsvetaren Jan Teorell.

”Samarbeten har slitits sönder”

Superonsdagen, som dagen har kallats, avspeglar den utveckling som pågått sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010, enligt Jan Teorell.

– Om det här är höjdpunkten eller lågvattenmärket beror väl på var man står politiskt. Om det är det stora crescendot, det vet vi inte heller.

Det har både att göra med sakpolitiska frågor, men också att partierna nu har svårt att orientera sig, menar Teorell.

– Samarbeten har slitits sönder på den borgliga sidan, och det är väldigt svårt att samarbeta på den rödgröna sidan.

Magdalena Andersson efter hon blivit vald till statsminister.

Svar i eftermiddag

Men den som vill att Sveriges första kvinnliga statsminister inte bara ska röstas fram i riksdagen, utan också tillträda, behöver troligtvis inte vänta så länge, tror Jan Teorell.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet har redan meddelat att de ställer sig bakom Magdalena Andersson som statsminister i en ny omröstning.

– Jag tror hon kommer bli vald, men som en statsminister för en regering med enbart socialdemokrater.

Däremot tror Teorell att det kommer ta längre tid att få en regering på plats, på grund av att Andersson måste hitta nya statsråd som ska bli ministrar, nu när inte Miljöpartiet är kvar i regeringen.

Talman Andreas Norlén har meddelat att processen går vidare först torsdag eftermiddag.