S-källa efter avgången: ”Ger Magdalena Andersson enorma möjligheter”

Uppdaterad 2021-11-25 | Publicerad 2021-11-24

Magdalena Andersson avgår men hoppas på comeback i en ren S-regering.

En S-källa med insyn säger att det i och med Miljöpartiets beslut att lämna nu finns ”enorma möjligheter”.

– Det blir mer handlingskraft och större manöverutrymme. Inte dumt med tio månader kvar till valet, säger källan.

Superonsdagen blev stormig värre i svensk politik. Magdalena Andersson valdes till statsminister men hennes budget röstades ner i riksdagen.

Då hoppade regeringspartnern Miljöpartiet av. Detta eftersom de gröna inte kan tänka sig att regera med en M, KD och SD-budget.

– Vi kommer aldrig att bidra till normaliseringen av SD i svensk politik, sa språkröret Märta Stenevi (MP).

Magdalena Anderssons blixtbesked efter MP:s sorti var att hon själv begär att bli entledigad. Hon motiverade beslutet med att det är konstitutionell praxis att avgå om ens regeringsunderlag förändras.

Positivt för S-väljarna

S-ledaren vill nu bli statsminister i en ren S-regering.

Den stormiga utgången ses som positiv enligt en S-källa med insyn.

– Det ger ju Magdalena Andersson enorma möjligheter, säger källan.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har regerat ihop sedan 2014 men relationen har bitvis beskrivits som ansträngd. Miljöpartiet har varit mycket nära att lämna samarbetet, till exempel under flyktingkrisen då S drev på för att strama åt migrationen.

En ren S-regering skulle enligt en källa ge Magdalena Andersson ett större manöverutrymme på många politikområden. Störst skillnad bedöms det bli på kriminalpolitiken och migrations- och integrationspolitiken.

På en pressträff meddelade Magdalena Andersson att hon avgår som statsminister – sju timmar efter att hon valts.

– I dag samordnas all politik. Det blir så klart lättare om det bara är ett parti i regeringen.

Källan fortsätter:

– Det tror jag delas av flera i partiet. Jag tror också att väljarna gillar en ren S-regering, säger en källa och tillägger att S trots dagens besked ser MP som en naturlig och nära samarbetspartner i framtiden.

En annan S-källa säger:

– Klart att det blir lättare utan MP. De är ju speciella att förhandla med, framförallt i ett valår.

Dansk modell

Magdalena Andersson fick under pressträffen frågor om hon ser några fördelar med att MP lämnar. Svaret blev att svensk politik blir mer likt den danska om S kan bilda en enpartiregering. I Danmark får Socialdemokraterna ofta stöd med hoppande majoritet, alltså att olika partier röstar på dem i olika frågor.

– Det kommer kräva mycket samtal i riksdagen för att få igenom vår politik. Jag tycker att det har fungerat bra med MP-samarbetet. Om vi kan bilda en S-regering kommer jag så klart sakna våra miljöpartistiska vänner runt bordet runt regeringen.