Smittkurvan går spikrakt uppåt bland gymnasieelever

Publicerad 2021-09-03

Smittspridningen ökar kraftigt bland gymnasieungdomar i Västra Götaland.

På en vecka har antalet coronafall ökat med 160 procent i åldersgruppen, skriver GP.

– Det har inte riktigt hunnit bli full effekt av skolstarten än heller, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

Skolorna har öppnat för hösten och det märks av hos Smittskydd Västra Götaland. Bland eleverna syns nu en snabb ökning av antalet nya coronafall.

Bland mellanstadieelever i länet har fallen fördubblats på en vecka, från 34 fall vecka 33 till 68 fall vecka 34.

På gymnasiet syns den största ökningen, där har de nya fallen ökat med 160 procent, skriver GP.

Vecka 33 var 66 ungdomar födda mellan 2003 och 2005 smittade. Vecka 34 var siffran uppe i 172.

– Egentligen är det ganska logiskt att det blir såhär, framförallt med tanke på att vi har ett mycket mer smittsamt virus med deltavarianten. Sedan hade man ju hoppats på att det här inte skulle komma riktigt så fort, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Region Västra Götaland till tidningen.

Bland gymnasieeleverna i Västra Götland ökar smittspridningen lavinartat.

”Inte sett full effekt än”

Wahlberg hade hoppats på att vaccinationerna och de lägre smittotalen från sommaren skulle ha bromsat pandemin mer. Han varnar också för att man inte har sett den fulla effekten av skolstarten än och att smittan riskerar att fortsätta öka.

– Dels ser vi förstås att många har insjuknat i skolan, och en del har hunnit smitta andra, men väldigt många hann nog också bli smittade innan de började skolan, säger han.

Regeringens besked är att undervisning ska ske på plats så långt det är möjligt, men att klasser kan behöva stänga ner tillfälligt för att lugna ner läget om många är smittade.

– Det är väldigt svårt och skolorna har jobbat väldigt länge nu med att försöka skapa så bra miljöer som möjligt på olika sätt, genom att undvika trängsel och ha mindre grupper. Men det är klart att det är en svår miljö, säger Thomas Wahlberg.

Fester med hundratals ungdomar

I Skara kommun tros stora fester innan skolstarten ligga bakom en stor ökning av nya coronafall bland gymnasieelever. I gruppen är andelen smittade tre gånger högre än på andra håll i Västra Götaland.

– Vi har fått rapporter om fester med flera hundra ungdomar där det skett smittspridning, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare till SVT Nyheter Väst.

DAILY USA, corona och festen som kom av sig

Aftonbladet Daily med Emelie Svensson, korrespondent i USA.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen