Ledningen för lagret: ”Vi följer den svenska modellen”

Publicerad 2023-07-17

De flesta i personalen trivs på jobbet och verksamheten följer gällande regler.

Det hävdar Ceva Logistics, som driver Zalandos lager i Brunna.

”Vi är stolta över vår arbetsplats”, skriver den ansvariga chefen Fredrik Gemfors.

Det franska bolaget Ceva Logistics tog över driften av klädjätten Zalandos lager utanför Kungsängen i april förra året. Ingen av företagets representanter vill ställa upp på en intervju. Fredrik Gemfors, Nordenchef för kontraktslogistik på Ceva och ansvarig för verksamheten i Brunna, väljer i stället att besvara Aftonbladets frågor per mejl.

”Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och en förutsättning för att vi ska ha en bra verksamhet”, skriver han.

Slår tillbaka mot anklagelser

Det syndikalistiska fackförbundet SAC hävdar att flera anställda på lagret fått sparken på grund av att de engagerat sig i organisationen.

Det förnekar Fredrik Gemfors.

”Vi respekterar fullt ut våra medarbetares föreningsrätt. Vår syn är att den svenska modellen fungerar väl. Vi har ett välfungerande kollektivavtal och ett konstruktivt samarbete med Transport, med respekt för våra olika roller.”

”Reagerat på omotiverat långa raster”

Ett återkommande tema i kritiken från nuvarande och tidigare medarbetare är minutövervakningen som en del chefer uppges ägna sig åt. Det finns vittnesmål om att anställda blivit tillsagda enbart för att de tagit en klunk vatten eller sagt några ord till en kollega.

Fredrik Gemfors menar att företaget följer de lagar och regler som gäller.

”Vi har fasta raster, och självklart kan den som behöver ta en kortare paus göra det vid behov. Däremot har vi reagerat i de fall där enstaka medarbetare avvikit på omotiverat långa raster, något som har negativ inverkan på verksamheten och de andra medarbetarnas arbete.”

Zalando: ”Inga indikationer på missnöje”

Zalando skriver i en kommentar att företaget genomför regelbundna kontroller för att säkerställa att arbetsmiljön på lagren är god:

”Den senaste undersökningen av Ceva Logistics omfattade intervjuer med medarbetare, genomgång av dokument, fysiska observationer och samtal med leningen. Resultaten uppfyllde Zalandos förväntningar, och vi fick inga indikationer på ett missnöje med arbetsvillkoren.”

Du kan läsa svaren från Ceva Logistics i sin helhet här nedanför.

”Vi är stolta över vår arbetsplats och vi har både höga ambitioner och standards för vårt lager och vår arbetsmiljö”, skriver Ceva i sitt svar till Aftonbladet.