Kulmen kan vara nådd längs Kävlingeån

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-01-27

I Gårdstånga i Eslövs kommun nedströms Kävlingeån från Vombsjön trängde vattnet på fredagen in mellan villorna. Det höga flödet i Kävlingeån har fått SMHI att utfärda en så kallad röd varning för höga flöden. Dessutom råder en orange varning för översvämningar i anslutning till ån.

Nattens regn har gjort att vattennivåerna har stigit ytterligare på flera håll i Skåne. Men kulmen ser ut att vara nådd och under lördagen kommer det troligen att börja sjunka undan, enligt SMHI.

Det var snösmältning i kombination med kraftig nederbörd som ledde till de extremt höga flödena vid Kävlingeån de senaste dagarna. Flera vägar och broar längs med ån stängdes av och för att inte dammen i Vombjsjön skulle brista öppnades ökades vattenutsläppet från sjön.

Under natten ledde regn till att vattennivåerna ökade ytterligare men nu kan det börja minska enligt SMHI.

– Det borde börja sjunka undan nu, kulmen är troligen nådd. Enligt prognosen väntas ingen ytterligare nederbörd nu, säger Richard Alpfjord-Wylde, hydrolog på SMHI.

Fortsatt röd varning

SMHI:s röda varning för höga flöden längs Kävlingeån ligger kvar och kommer troligen göra så in i nästa vecka. Det ligger också en orange varning för översvämning längs samma å.

– Vi har också gula varningar som täcker en stor del av Skåne och som gäller många mindre vattendrag som bäckar, säger Alpfjord-Wylde.

Under natten och lördagsmorgonen har personal från MSB varit i området för att se om det finns behov av förstärkning för att skydda samhällsnyttig verksamhet som reningsverk eller skolor.

– Men det verkar inte vara några akuta behov just nu, säger Patrik Åkesson, samhällsbyggnadsdirektör på Länsstyrelsen i Skåne.

Undvik vattendrag

Han uppmanar alla som ska ge sig ut på vägarna att vara uppmärksamma och kolla Trafikverkets information om vilka vägar och broar som är avstängda.

– Undvik att gå nära vatten i de drabbade områdena för det kan vara strida strömmar, säger han.

För Almaån och Helge å ligger gula varningar för höga flöden kvar. Det är risk för översvämning längs med sjöar vattendrag liksom för höga strömhastigheter i vattendragen.

Det är också en gul varning utfärdad för höga vattenstånd längs med de södra och sydvästliga kusterna.

Följ ämnen i artikeln