Livstidsdomen fastslås mot spionen Peyman Kia

Publicerad 2023-05-25

Hovrätten fastställer livstidsdomen mot spiondömde Peyman Kia, 42.

Tillsammans med lillebrodern har han tillhandahållit hemlig underrättelseinformation som sedan sålts till Ryssland.

Därmed avfärdar hovrätten de nya uppgifterna i fallet.

Det var i januari i år som Peyman Kia dömdes till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift.

Detta efter att under tio års tid tillhandahållit hemligstämplade dokument till den ryska underrättelsetjänsten mot betalning.

Hans lillebror, Payam Kia, 35, dömdes samtidigt till fängelse i nio år och tio månader för grovt spioneri. Payam Kia överklagade likt storebrodern sitt straff, men drog nyligen tillbaka sitt överklagande då han var rädd att få ett högre straff.

Peyman Kia, 42.

Fastställer domen

Peyman Kias försvarare Anton Strand har tidigare sagt att hans klients straff inte bör bli längre än tio år, då han erkänt delar av brottet.

Men under torsdagen meddelade Svea hovrätt att man fastställer tingsrättens dom.

– Hovrätten har efter en noggrann prövning av de tilltalades nya uppgifter i hovrätten och bevisningen i övrigt kommit fram till att den äldre brodern ska dömas till livstids fängelse för grovt spioneri, i allt väsentligt i enlighet med åtalet i tingsrätten, säger hovrättsrådet Mari-Ann Roos i en skriftlig kommentar.

Hovrättsrådet Mari-Ann Roos.

Tror inte på nya uppgifterna

Vidare konstaterar hovrätten att det är bevisat att Peyman Kia anskaffat, befordrat och för den ryska underrättelsetjänsten GRU röjt den absoluta merparten av de uppgifter som omfattas av åtalet.

Hovrätten anser att detta stöds bland annat av den ersättning om sammanlagt 120 000 amerikanska dollar som betalats ut.

Pengar som bland annat gick till en trädgårdspool, sushi och en ny dammsugare.

Däremot tror hovrätten inte på de nya uppgifterna som Peyman Kia lämnat om att viss skarp och viss falsk information under 2016 har överlämnats till en annan rysk underrättelsetjänst och att det är den underrättelsetjänsten som betalat ut ersättningen.

Åklagaren: Mycket nöjda

Förundersökningen kring de två bröderna har pågått sedan 2017. Förundersökningen har bedrivits av Säkerhetspolisen under ledning av två åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

– Vi är mycket nöjda med hovrättens dom. Vi har i såväl skuld- som påföljdsfrågan fått fullt bifall även i hovrätten, säger senior åklagare Mats Ljungqvist, som är en av åklagarna i en skriftlig kommentar.

Den andre, chefsåklagare Per Lindqvist, konstaterar att ”det är fråga om utomordentligt allvarlig brottslighet”.

– Av det skälet menar vi att någon annan påföljd än livstids fängelse för den äldre brodern inte kunde komma i fråga.

Får behålla 1,2 miljoner

Trots att livstidsdomen står fast får Peyman Kia behålla pengarna som han fått från Ryssland för att ha spionerat, rapporterar SvD.

Enligt tidningen handlar det om 1,2 miljoner kronor.

Följ ämnen i artikeln