Pelosiattacken: "Ville krossa hennes knäskålar"

TT-AFP

Publicerad 2022-10-31

Talmannen i USA:s representanthus, demokraten Nancy Pelosi.

Den 42-årige man som i fredags misshandlade Paul Pelosi, make till det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi, i parets privata bostad anklagas för försök till kidnappning.

De federala åklagarna riktar två anklagelser mot mannen, meddelar USA:s justitiedepartement. Förutom försök till kidnappning, anklagas han för att ”påverka, hindra eller hämnas mot en federal tjänsteman genom att hota eller skada en familjemedlem”.

Enligt domstolshandlingarna har mannen i polisförhör sagt att att han ville kidnappa demokraten Nancy Pelosi och ”krossa hennes knäskålar” eftersom hon var ”avskummets ledare”.

Buntband och tejp

Det var tidigt i fredags morse, lokal tid, som en man tog sig in i parets hem i San Francisco och misshandlade den 82-årige Paul Pelosi med en hammare. Enligt polisen gav han sig på Paul Pelosi som befann sig sovande i sovrummet när inkräktaren tog sig in i bostaden. I handlingarna framgår att mannen vid tillfället bar en ryggsäck med buntband och tejp.

Nancy Pelosi själv befann sig i Washington DC när angreppet ägde rum.

Utöver anklagelserna som riktas mot mannen från federal nivå, utreder lokala åklagare i San Francisco brottsmisstankar om försök till mord, äldremisshandel och inbrott.

Fick skallskador

Under attacken uppges angriparen ha ropat: Var är Nancy?

Brooke Jenkins, vid San Franciscos åklagarmyndighet, bekräftar att Nancy Pelosi var målet för attacken.

– I samma stund som den misstänkte kom in i paret Pelosis stod det klart att han letade efter fru Pelosi, säger hon.

Paul Pelosi har opererats efter attacken, han fick bland annat skallskador och skador på sina armar. Han befann sig på måndagen fortfarande på sjukhus.