Massgravar i Gaza hittade – FN vill se utredning

Publicerad 2024-04-26

Nära 400 dödade palestiniers kroppar har hittats i massgravar i Gaza, enligt uppgifter.

Hundratals döda palestinier uppges ha hittats i massgravar i Gaza.

Uppgifter gör gällande att de kan ha torterats och avrättats.

Nu höjs röster om en oberoende utredning.

Följ ämnen
Israel

I flera dagar har uppgifter kommit om att nära 400 dödade palestiniers kroppar hittats i massgravar vid både Nassersjukhuset i Khan Yunis och al-Shifasjukhuset i Gaza City.

Kropparna uppges ha grävts ned i samband med att sjukhuset belägrades av israelisk militär (IDF) i mars, då de dödade inte kunde begravas ordentligt under pågående strider.

Räddningstjänsten i Gaza har uppgett att flera av de dödade vid Nassersjukhuset, som uppges vara barn, kvinnor och män, torterats, avrättats och begravts av den israeliska militären.

Uppgifter: Begravts levande

Omkring 20 av de döda ska ha begravts levande, enligt räddningstjänsten.

En talesperson säger till CNN att israelisk militär medvetet begravt kropparna på ett sätt så att de ska ruttna snabbare för att ”dölja bevisen efter sina brott”.

Flera av uppgifterna har inte gått att verifiera via ytterligare källor.

IDF nekar bestämt och kallar uppgifterna för grundlösa.

Man har uppgett att israeliska soldater undersökt begravda kroppar vid Nassersjukhuset för att se om någon av dem tillhörde den gisslan som Hamas tog vid terrorattacken 7 oktober, och att militären utfört sin operation ”med respekt för de döda”.

Flera ska ha begravts levande enligt räddningstjänsten.

FN vill se utredning

FN vill nu att uppgifterna utreds.

– Det är viktigt att försäkra sig om att alla potentiella bevis bevaras. Vi kräver en internationell utredning. Hur en sådan ska genomföras är dock oklart just nu, sa FN:s generalsekreterare António Guterres talesperson Stéphane Dujarric, vid en pressträff i går.

– Utredarna, var de än kommer från, behöver tillgång till Gaza, vilket kräver tillstånd från flera länder, däribland Israel, sa han också.

”Vill ha svar”

Amnesty International har krävt att oberoende utredare snabbt får tillgång till gravplatserna.

”Massgravar är möjliga brottsplatser med viktiga och tidskänsliga forensiska bevis, de måste skyddas tills dess att professionella forensiska experter med rätt kunskap och resurser kan utföra adekvata utgrävningar och noggrann identifiering av kvarlevor”, skriver organisationen i ett uttalande.

Även USA, som är Israels närmast allierade, har reagerat.

– Vi vill ha svar. Vi vill att det här utreds grundligt och med transparens, sa nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan till flera medier tidigare i veckan.

ANNONS