Värmeböljan hänger kvar över helgen

Publicerad 2020-08-13

Augustivärmen stannar kvar i Skåne.

De varma och soliga dagarna fortsätter.

Även den här helgen blir det en högsommarvärme.

– Det är lite av en värmebölja som kommer hålla sig kvar i helgen och början på nästa vecka, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog vid Klart.se.

De senaste veckorna har sommarvärmen tagit sig in över Skåne och i drygt två veckors tid har det bjudits på sol, värme och därmed också bad för många.

Alla som återgott till arbetet efter semestern får dock tid till att njuta av de varma temperaturerna även den här helgen.

Det fina vädret håller nämligen i sig.

30-gradersstrecket kan nås

– Överlag kommer solen dominera hela helgen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog vid Klart.se.

Lite lättare molnighet kan passera men klart är i alla fall att värmen stannar kvar. På fredag väntas det bli som mest 28–29 grader i Skåne medan maxtemperaturen på lördag ser ut att bli 27–28 grader.

– På söndag kan vi nå upp till 30-gradersstrecket då det kommer vara 28–30 grader som varmast, säger Mikael Sjöstrand.

Det är inte bara på dagarna som det ser ut att bli höga temperaturer.

Kan bli tropisk natt

– Den här värmen har hållit i sig ganska länge nu och det är ganska varmt om nätterna i samband med det här. På kusterna kanske dygnstemperaturerna inte sjunker under 20 grader. Då får vi en så kallad tropisk natt, men det är främst vid kusterna det skulle kunna ske.

SMHI har sedan en vecka tillbaka utfärdat en risk för skogsbrand i hela Skåne, bortsett Österlen.

– Med det varma, torra, vädret som väntas här under helgen kommer brandrisken tillta. Det är ännu större risk för brandrisk i slutet av veckan, flaggar Sjöstrand för.

”Påfrestande för äldre”

På torsdagen utfärdades även ett meddelande om höga temperaturer, det vill säga att maxtemperaturen överstiger 26 grader tre dygn i sträck.

– Då kan det vara påfrestande för äldre, och till viss del sjuka, när det är så varmt dygnet runt, så många dagar i rad.

I nästa vecka väntas dock den ihållande värmeböljan avta.

– Värmen håller sig kvar men det är lite osäkert exakt hur länge. I början på nästa vecka kommer det vara omkring 25 grader men i slutet på nästa vecka ser det ut som slutet för det här riktigt varma vädret.

Följ ämnen i artikeln