Statskupp inledd i Venezuela: ”Finns ingen väg tillbaka”

President Maduro till motattack på Twitter: ”Nerver av stål!”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Juan Guaidó har inlett en statskupp i Venezuela.

Med militärer vid sin sida meddelar han att ”Operation frihet” har startat – och uppmanar folket till uppror.

I huvudstaden Caracas har tumultartade scener utspelat sig. Ett pansarfordon från nationalgardet körde rakt in i en grupp demonstranter.

Det är i en video på Twitter som oppositionsledaren Juan Guaidó uppger att maktövertagandet är nära.

Omringad av tungt beväpnade soldater uppmanar han folk att ta sig ut på gatorna och protestera.

Med i filmklippet är också Leopoldo López, tidigare partiledare för oppositionspartiet Folkets vilja, som fritagits från sin husarrest av militärer som stöder Guaidó.

– Alla borde komma ut på gatorna, med fredliga avsikter, säger den frigivne aktivisten Leopoldo López som stödjer Guaidó.

– I dag har tappra kämpar, modiga patrioter och stöttare av konstitutionen besvarat vårt utrop. Jag inbjuder er till att inta gatorna i Venezuela och aktivera er omedelbart, säger López.

1 av 5 | Foto: Twitter
Skärmbild från videon där Juan Guaidó talar och flera militärer står bakom honom.

Venezuelas försvarsminister uppger att ”läget är normalt”, enligt Reuters. Samtidigt fördömer regeringen ett försök till militärkupp.

”Nerver av stål! Jag har pratat med befälhavare i hela landet och de visar sin totala lojalitet gentemot folket, konstitutionen och hemlandet. Vi kommer att vinna”, skriver president Nicolás Maduro på Twitter.

Pansarfordon körde in i demonstranter

Guaidó uppehöll sig på tisdagskvällen, svensk tid, sig på en flygbas tillsammans med de soldater som stödjer honom. Demonstranter samlades på motorvägen som leder till anläggningen. Där kastade de sten mot militärer, som svarade med tårgas och vattenkanoner.

På livesända tv-bilder syntes hur ett pansarfordon körde rakt igenom en större grupp demonstranter. Åtminstone en person såg ut att ligga kvar på marken efter att fordonet passerat. Skadeläget är oklart.

Från regeringshåll uppmanades Maduros supportrar att försvara presidenten och samlas vid palatset i huvudstaden Caracas. Upproret från Guaidó beskrivs som litet och bara uppbackat av förrädiska militärer med stöd av USA, enligt AP.

Guaidós kupp får stöd av USA

Flera länder, däribland USA och Brasilien, har uttalat sitt stöd för maktövertagandet.

”I dag meddelade interimspresidenten Juan Guaidó att Operation frihet har startat. USA:s regering står bakom det venezuelanska folket i dess kamp för frihet och demokrati. Det går inte att besegra demokratin”, twittrar den amerikanska utrikesministern Mike Pompeo.

Det var i maj 2018 som Venezuela höll presidentval. Nicolás Maduro vann med knappt 60 procent av rösterna, men oppositionen dömde ut valet som orrättvist. I januari i år utropade sig Juan Guaidó till president. Han erkändes också av länder som USA, Brasilien, Kanada och Chile.

Sittande presidenten Nicolás Maduro vägrade dock avgå – och svors in på nytt samtidigt som demonstranter fyllde gatorna.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE