Svampexperterna sågar Ikeas bildbevis: ”Bortförklaringar”

Publicerad 2022-02-02

Ikea har släppt fem egna bilder som ska visa att den omfattande avverkningen av värdefull naturskog i Ukraina inte var olaglig.

Men skogs- och svampexperter dömer ut möbeljättens bildbevis.

– Det här luktar bortförklaringar lång väg bara för att få tag i billigt virke, säger biologen Sigvard Svensson.

Aftonbladet avslöjade i december hur Ikeas underleverantör i Ukraina skövlat friska träd på bergssluttningarna Karpaterna under förevändningen att de var sjuka eller döda.

Tillsammans med en ukrainsk biolog besökte Aftonbladet fyra slumpvis utvalda platser i naturskogen där Ikeas underleverantör planerade så kallad skyddsavverkning. På varje plats fann vi ett stort antal friska träd som rödmärkts för att fällas.

Ingenstans såg vi spår av de påstådda svampangreppen, som skulle motivera avverkningarna.

Att skyddsavverkning av friska träd är ett utbrett och känt kryphål för skogsskövling i Ukraina framgår bland annat i en EU-rapport.

Men efter en egen inspektion i Ukraina slår Ikea tillbaka mot uppgifterna.

Ikeakoncernens ansvariga för skogs- och träfrågor Ulf Johansson uppgav på måndagen att möbeljättens inspektörer med egna ögon kunnat bekräfta svampangreppen på plats i Ukraina och hävdar att avverkningen har gått lagligt till.

– Vår samlade bedömning är att den här angivna orsaken, angrepp av honungsskivling, är en korrekt bedömning, sa han i en intervju.

Efter intervjun har Ikea uppgett att angrepp från ytterligare svampsorter låg till grund för beslutet att avverka naturskogen, utan att precisera några arter.

Inget spår av svampen

Ikea har delat med sig fem bilder från de fyra platserna, enligt möbelföretaget den enda bilddokumentationen som finns från inspektionen.

Aftonbladet har låtit finländske Olli Manninen, en av Nordens mest kända experter på vedsvamp, granska bilderna.

– Någon honungsskivling eller spår av skador efter honungsskivling går inte att se på de här bilderna, säger han.

Ikea uppger att angreppen av skadesvamp var var så häftiga att det krävdes omfattande skyddsavverkning som till och med inbegrep friska träd. Ett resonemang som biologen och svampexperten Sigvard Svensson dömer ut.

– Det här luktar bortförklaringar lång väg bara för att få tag i billigt virke, säger han.

”Något de hittat på”

Att stora arealer naturskog skulle behöva huggas ner till följd av svampangrepp är inget han har hört talas om.

– Trots den ökade medvetenheten om vikten av biologisk mångfald, så fortsätter det här för att girigheten väger tyngre, säger han.

Olli Manninen menar att det är naturligt att svampar angriper gamla och försvagade träd. Även han dömer ut tanken på att det skulle hota skogen.

– Jag tror det är något de har hittat på. Det finns några dokumenterade fall i Polen där honungsskivling tydligen orsakat problem i granplantage, men inte i blandad naturskog i Karpaterna.

Sebastian Kirppu.

”Skamligt”

Även den erfarne svenske skogsbiologen och debattören Sebastian Kirppu har detaljstuderat Ikeas påstådda bildbevis. Han delar uppfattningen att några spår av honungsskivling inte syns till, varken de gula fruktkropparna eller den karaktäristiska svarttrådiga mycelen.

– Jag tror de flesta människor förstår att svamp hör hemma i skogen. Att Ikea inte har den kunskapen utan försvarar sådana här otroligt långsökta bortförklaringar är skamligt. Det låter som att man vill använda vad som helst för att få rättfärdiga avverkningen, säger han.

Ikea uppger att en bild från en stubbe tydligt visar rötangrepp. Något Sebastian Kirppu tillbakavisar. I stället menar han att det rör sig om en tidigare skada, som trädet läkt och kapslat in under barken likt ett sår som läkts på en människa.

– Det finns ingen skog utan svamp. Om det fanns en lag att man måste hugga bort skog med svamp i skulle man behöva hugga bort i stort sett all skog.

Att bilden på ett dött träd skulle kunna påvisa behovet av skyddsavverkning är lika märkligt, enligt Sebastian Kirppu.

Skyla över bevisning

– Träd dör och svampar och insekter bryter ner dem. Det är naturskogens dynamik, alla delar behövs.

Tara Ganesh, utredare på den brittiska miljöorganisationen Earthsight, har tidigare själv granskat Ikea i Ukraina och funnit misstänkta lagbrott, som dokumenterats i rapporten ”Flatpacked forests”.

– Det var ukrainska miljöinspektionen som upptäckte detta, men Ikea tycktes veta bättre än myndigheterna redan då. Nu efter de nya avslöjandena verkar Ikea än en gång göra det. Allt medan samma leverantör desperat försöker skyla över bevisning om olaglig avverkning av rädsla för att förlora affären med den svenska möbeljätten, säger hon.

Fotnot: Ikea har valt att svara på den nya kritiken skriftligt, längre ner i denna artikel.

Bild 1

Ikea: Bilden visar svampangrepp.

Sebastian Kirppu: Svampen tycks vara fnöskticka. Den kan så småningom döda träd, men är ingen skadesvamp utan en naturlig del av skogens ekosystem.

Bild 2

Ikea: Bilden indikerar röta till följd av svampangrepp.

Sebastian Kirppu: Veden är kritvit och kärnfrisk, det finns ingen röta. Trädets bark har vallat över en tidigare skada, precis som vår hud läker ett sår. Den skadan kan ha kommit från svamp men också vara mekanisk, till exempel från ett annat fallande träd. Det här trädet mådde troligen bra.

Bild 3

Ikea: Bilden indikerar döda eller angripna träd.

Sebastian Kirppu: Trädet till vänster är friskt, på trädet till höger finns viss kodutfällning som kan indikera angrepp av insekter men inte svamp.

Bild 4

Ikea: Bilden indikerar döda eller angripna träd.

Sebastian Kirppu: I en urskog utgör död ved ungefär 30-40 procent av den totala vedvolymen. Död ved har en mycket rik biologisk mångfald och är otroligt värdefull för skogens ekosystem.

Bild 5

Ikea: Bilden indikerar döda eller angripna träd.

Sebastian Kirppu: Den ljusa fläcken är möjligen någon form av vedsvamp, men trädet ser helt okej ut.