Brittisk politikerson krigar i Ukraina – utreds av ryska myndigheter

Publicerad 2022-06-02

Brittiska toppolitikerns son Ben Grant, 30, krigar mot ryssarna i Ukraina.

Nu ska hans deltagande i striderna utredas av Ryssland.

”Hans agerande kommer få en rättslig bedömning”, står det i ett utlåtande från den ryska utredningskommittén.

Följ ämnen
Ukraina

Den före detta marinsoldaten Ben Grant, 30, har åkt till Ukraina för att kriga mot Ryssland. Han är son till den brittiska Torypolitikern Helen Grant.

Nu sprids ett dramatiskt klipp som visar hur han och andra utländska soldater beskjuts av ryska militären i ett skogsområde, enligt The Daily Telegraph.

”Vi måste flytta på oss nu, annars kommer vi dö!”, hörs Ben Grant ropa i en film samtidigt som strider hörs i bakgrunden.

Under tiden som skotten viner i luften försöker Ben Grant och andra soldater hjälpa sin stridskamrat Dean Arthur, som skadat sitt ben efter att han gått på en mina.

– Jag var livrädd men också driven att fullfölja mitt viktigaste mål, som då var att föra honom och min grupp i säkerhet, säger Ben Grant till The Daily Telegraph.

– Att försöka utföra det här (första hjälpen) mitt i eldstriden medan det finns ryssar som skjuter över oss och omkring oss var bara så svårt, fortsätter han.

Ett annat klipp visar hur enheten försöker träffa de ryska soldaterna med ett raketgevär innan de drar sig tillbaka och söker skydd bland träden.

”Aldrig upplevt något liknande”

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss har tidigare sagt att hon stödjer dem som vill åka till Ukraina för att ”kämpa för demokrati”.

Senare har hon sagt att hon avråder från alla resor till landet.

Enligt brittiska medier åkte Ben Grant till Ukraina kort efter att landet invaderats av Ryssland.

Till The Telegraph säger Ben Grant att hans enhet hade förberett ett angrepp mot rysk militär när de hamnade i bakhåll.

– Det som var skrämmande var att man var så begränsad när man försöker bära någon, när man inte kan dra upp sitt vapen samtidigt som helikoptrar flyger över en och stridsvagnar skjuter genom skogen. Det var overkligt, jag har aldrig upplevt något liknande i hela mitt liv, säger Ben Grant.

Enheten består av 15 personer från Storbritannien och USA samt två ukrainska tolkar.

Enheten tros också ha varit en del av den ukrainska motoffensiven som drev ut Kremls trupper från Charkiv tidigare under våren.

Ryssland vill utreda Grant

Att Ben Grant krigar i Ukraina har väckt reaktioner i Ryssland.

Den ryska nyhetsbyrån Ria skriver att landets utredningskommitté kommer att bedöma Ben Grants handlande.

”Hans agerande kommer få en rättslig bedömning”, står det i ett utlåtande från kommittén.