Löfven: Alliansens makthunger är alldeles uppenbar

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-07

Stefan Löfven svingade hårt mot både Sverigedemokraterna och Alliansen när han i kväll besökte SVT:s Agenda.

Alliansen beskylldes för att ha varit beredda att ta makten med stöd av SD – med en budget de precis förlorat valet på.

– Makthungern är alldeles uppenbar, säger Löfven.

Statsminister Stefan Löfven säger i programmet att han menade vad han skrev på DN Debatt i veckan – att Sverigedemokraterna är ett nyfascistiskt parti.

– Man kan titta på varifrån de kommer, det är Bevara Sverige Svenskt och Vitt Ariskt Motstånd. Därifrån kommer de, säger Löfven.

SVT: Men förstärker du inte bara konflikten?

– Det är så enkelt. Vi är sju partier i riksdagen som har samma uppfattning.

– 87 procent är en rejäl majoritet. Det är inte bara ett spel.

Pratade inte ihop sig

Löfven säger att de partier som har stöd av de 87 procenten måste sätta sig ned och diskutera hur man ska ta Sverige framåt.

– Man måste nu sträcka sig över blockgränserna och det är vi beredda att göra, säger Löfven.

Precis som Stefan Löfven har även finansminister Magdalena Andersson den senaste veckan kallat Sverigedemokraterna för ett nyfascistiskt parti. Enligt Löfven har de dock inte på förhand pratat ihop sig om formuleringen.

– Nej, men jag anser att de är det och då står jag för det. Nu har jag markerat det en gång, det är ingenting som jag kommer att prata om hela tiden. Det som är viktigt är det politiska innehållet. Väljarna kan nu själva se att det som Sverigedemokraterna tidigare pratat om, till exempel behovet av sänkt skatt för pensionärer, det röstade de faktiskt emot. Vad de säger nu är att vi ska ha en folkomröstning om invandringen. De struntar fullständigt i pensionärernas villkor, de arbetslösa och skolbarn, säger Löfven till Aftonbadet och andra medier efter sin medverkan i Agenda.

”Beredda ta makten med stöd av SD”

Löfven passade även på att ge en känga åt Alliansen.

– De gjorde ett rejält tapp i valet, de fyra förutvarande regeringspartierna tappade tio procentenheter. Sedan var de ändå beredda att ta makten med stöd av Sverigedemokraterna, på en budget som de just förlorat valet på. Makthungern är alldeles uppenbar.