Ett halvår efter mordet på Anna Politkovskaja

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-03-26

Detta har hänt: vecka för vecka

På eftermiddagen den 7 oktober 2006 mördades Rysslands kanske modigaste journalist Anna Politkovskaja, 48.

Det halvår som snart har gått sedan skotten på Lesnajagatan i Moskva har präglats av kritik mot president Vladimir Putin och av kompakt tystnad från mordutredarna.

Detta har hänt:

Följ ämnen
Ryssland

Mordet

Vid 16-tiden lördagen den 7 oktober parkerade Anna Stepanovna Politkovskaja sin bil utanför huset på Lesnajagatan 8 i Moskva. Hon bar in flera matkassar i trapphuset, tog hissen upp till sjunde våningen med hälften av kassarna och återvände ner igen. Där väntade mördaren.

När hissdörrarna öppnades på bottenvåningen sköts Anna Politkovskaja på nära håll med flera skott. Intill hissen hittades fyra hylsor tillsammans med det slängda mordvapnet, en makarovpistol.

En övervakningskamera i trapphuset fångade mördaren på bild – en lång, ung man klädd i mörkt och med ansiktet dolt under en keps. Han försvann från brottsplatsen i en Moskvaregistrerad Mitsubishi.

Med hjälp av övervakningsbilderna togs en fantombild på mördaren fram.

Det stod snart klart att han inte var ensam. En övervakningskamera inne i en matbutik registrerade hur två personer, mördaren och en kvinna i 30-årsåldern, skuggade Anna Politkovskaja. Ytterligare tre personer sägs ha setts i hennes närhet strax innan dödsskotten.

Världen sörjer

Mordutredningen kom snabbt igång. Under natten mot söndagen fanns polis och personal från åklagarmyndigheten på plats på Novaja Gazetas redaktion på Potapovskijgränden där Anna Politkovskaja arbetade. Utredarna tog med sig hennes dator och andra dokument som fanns på hennes skrivbord. Även lägenheten på Lesnajagatan genomsöktes.

Under eftermiddagen och kvällen samlades människor på trottoaren utanför journalistens hus, lade ner blommor och tände ljus.

Chefredaktören på Novaja Gazeta meddelade att tidningen skulle inleda en egen, parallell mordutredning.

Politiker och organisationer runt om i världen fördömde dödsskjutningen. Däribland det amerikanska utrikesdepartementet, Europarådet, Reportrar utan gränser. Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt stämde in i kören.

Två huvudspår

Söndagen den 8 oktober meddelade den ryske riksåklagaren Jurij Tjajka att han personligen tar ansvar för mordutredningen.

Två huvudspår trädde fram. Det ena var ”Tjetjenienspåret”. Anna Politkovskaja var i samband med mordet på väg att publicera känsligt material om tortyr och förföljelse mot människor i den ryska delrepubliken. Det andra spåret gick ut på att mördarna ville smutskasta president Putin. Att en av landets mest kända och respekterade journalister mördas mitt på blanka dagen är ingenting en redan kritiserad ledare önskar sig. Flera medier noterade att Anna Politkovskaja sköts till döds på Vladimir Putins födelsedag.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB pekades också ut som möjlig beställare av mordet.

Från officiellt ryskt håll uttalade sig Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov om mordet. Han uttryckte upprördhet över att en ”ärlig journalist, därtill kvinna och mamma” hade dödats. Även Tjetjeniens dåvarande president Alu Alchanov fördömde mordet.

Från Kreml hördes inte ett ljud.

På Pusjkintorget i Moskva och i flera andra städer samlades människor till protestmöten för att uttrycka sin avsky över mordet.

Putin och Bush talar

Måndagen den 9 oktober uttalade sig president Vladimir Putin, på besök i Tyskland, om mordet. ”Det här är fullständigt oacceptabelt, detta fruktansvärda brott skadar Ryssland och måste klaras upp”, sa Putin i en intervju med den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

Samtidigt förminskade han Anna Politkovskajas gärning som journalist:

”Förmodligen var hon mer känd i människorättskretsar och i massmedierna i väst. I det sammanhanget tror jag att en av dagens tidningar hade rätt när de konstaterade att mordet på Politkovskaja orsakade betydligt större skada för den sittande makten i allmänhet och den tjetjenska ledningen i synnerhet än vad hennes rapportering gjorde.”

Samma dag uttryckte USA:s president George W Bush chock över mordet och krävde av den ryska ledningen att mordutredningen skulle ges högsta prioritet.

Ryska journalistförbundet utlyste en allmän sorgedag på nionde dagen av Anna Politkovskajas död.

Tjetjeniens premiärminister, numera president Ramzan Kadyrov fördömde mordet och tillbakavisade samtidigt allt tal om att mördarna skulle ha något med Tjetjenien att göra. Dumaledamoten och delägaren i Novaja Gazeta Aleksander Lebedev utlyste en belöning på 25 miljoner rubel, cirka sju miljoner svenska kronor, till den som kunde ge information om mördaren eller beställaren av mordet.

På måndagen gav Novaja Gazeta ut ett specialnummer, tillägnat den mördade kollegan.

Tusentals på begravningen

Tisdagen den 10 oktober begravdes Anna Politkovskaja på Trojekurovskijkyrkogården i Moskva. Tusentals människor kom för att ta avsked. Bland de sörjande fanns många vanliga Moskvabor men även en lång rad ryska politiker och journalister. Bland utländska gäster märktes de amerikanska och svenska Moskvaambassadörerna. Även Aftonbladets informationsdirektör Olof Brundin fanns på plats. På redaktioner runt om i Europa hölls en tyst minut för den mördade journalisten.

Den sista artikeln

Torsdagen den 12 oktober publicerade Aftonbladet och Novaja Gazeta Anna Politkovskajas sista artikel som blev klar strax före hennes död. Texten handlade om tortyr och övergrepp i Tjetjenien. Politkovskaja hade bland annat kommit över bilder där en man blir svårt misshandlad av tjetjensk polis.

Putin på EU-toppmöte

Fredagen den 20 oktober deltog president Vladimir Putin i EU-ledarnas informella toppmöte i finska Lahtis. Han fick återigen lyssna till världsledarnas oro över situationen för journalister i Ryssland.

Den 20 oktober meddelade också vice riksåklagaren Aleksander Buksman att man kände till möjliga motiv till mordet och att man var mördarna på spåret.

Condoleezza Rice träffar Annas son

Lördagen den 21 oktober besökte USA:s utrikesminister Condoleezza Rice Moskva och träffade journalister från Novaja Gazeta samt Anna Politkovskajas son, Ilja Politkovskij. I samtalen med utrikesminister Sergej Lavrov uttryckte hon sin oro över situationen för journalister och oberoende organisationer i landet.

Kritik i EU mot förföljelserna

Den 25 oktober skriver den ryska tidningen Kommersant att mordutredarna varit i sibiriska Nizjnevartovsk på jakt efter de efterlysta, pensionerade militärerna Aleksander Prilepin och Valerij Minin. Dessa personer misstänks för inblandning i ett uppmärksammat dödsfall i Tjetjenien som Anna Politkovskaja skrev om. Enligt Kommersant hittade man aldrig Prilepin och Minin men flera personer i deras närhet ska ha hörts av utredarna.

Samma dag, den 25 oktober, på ett möte i Europaparlamentet i Strasbourg upprepades kritiken mot Ryssland. I en resolution uttryckte man en ”djup oro över de ökande hotelserna, förföljelsen och morden på oberoende journalister” i Ryssland. Mordet på Anna Politkovskaja kallade man ”ett oroväckande fenomen i Rysslands politiska liv”. Parlamentarikerna krävde en ”oberoende och effektiv utredning” av mordet på den ryska journalisten och man krävde av EU och Europarådet att noggrant följa händelseutvecklingen.

”Mordet är ett terrordåd”

Den 26 oktober, på årsdagen av gisslandramat på Dubrovkateatern i Moskva 2002, fördes Anna Politkovskaja upp på listan över terrordådets offer. ”Vi ser mordet på henne som ett terrordåd och för upp henne på listan över terrordådets offer” sa ordföranden för organisationen Nord-Ost.

Samma dag gavs en specialtidning ut för att hedra Anna Politkovskaja. Bakom stod bland annat ryska journalistförbundet samt flera ryska och utländska tidningar.

40 dagar efter mordet

Den 15 november hade det gått 40 dagar sedan mordet. I flera ryska städer, bland annat Moskva och Sankt Petersburg, samlades människor för att hedra hennes minne och kräva bättre villkor för landets journalister.

Ex-spionen Litvinenko förgiftad

Den 23 november avled den avhoppade ryske säkerhetstjänstemannen Aleksander Litvinenko på ett sjukhus i London. Han har förgiftats av det radioaktiva ämnet polonium 210. Enligt Litvinenkos vänner utredde den förre agenten mordet på Anna Politkovskaja. Strax före insjuknandet ska han ha träffat en person med information om vem som stod bakom mordet på journalisten. Det är ännu inte klart vem som dödade Litvinenko, och varför.

Nya hot mot Novaja Gazeta

Den 27 november blev det känt att medarbetare på tidningen Novaja Gazeta har hotats till livet, bland annat på grund av den utredning tidningens journalister själva driver om mordet.

”Mördarna snart gripna”

På en presskonferens den 5 december meddelade riksåklagaren Jurij Tjajka att möjligheterna att få fast Anna Politkovskajas mördare är goda. Ett par dagar senare sa president Vladimir Putin i en intervju att utredningen nått sina första resultat och att Rysslands allra bästa brottsutredare är inkopplade.

”Den fria världspressens hjälte&rdquo

Den 7 december tilldelades Anna Politkovskaja postumt World Press Institutes pris ”Den fria världspressens hjälte”. Några dagar senare fick hennes tidning, Novaja Gazeta, Reportrar utan gränsers pris i massmedieklassen. Framförallt belönades Politkovskajas rapportering men även tidningens avslöjanden om korruption i det ryska samhället.

Svenskt pris till Anna Politkovskaja

Den 12 december tilldelades Anna Politkovskaja svenska Reportrar utan gränsers pressfrihetspris för sitt arbete.

Samma dag avslöjade hennes kollega på tidningen Novaja Gazeta nya uppgifter i mordutredningen. Enligt reportern Vjatjeslav Izmajlov kan mördarna finnas i kretsen kring Ramzan Kadyrov, i dag Tjetjeniens president. I somras avslöjade Anna Politkovskaja obekväma uppgifter om hur personer i presidentens krets använt den tjetjenska befolkningens pengar för att bekosta sitt eget lyxliv.

”200 journalister har dödats i Ryssland”

Den 17 december hölls en manifestation i Moskva till Anna Politkovskajas minne. De 250 deltagarna övervakades av 200 poliser som bland annat hindrade deltagarna från att bära porträtt på dödade ryska journalister. Enligt demonstranterna har över 200 ryska och utländska journalister dödats i landet under de senaste 15 åren. I över hälften av fallen har gärningsmännen gått fria.

Myndigheterna tillbakavisar uppgifter

Den 23 januari hävdade den amerikanska Kommittén för skydd av journalister att personer inom den tjetjenska polisen misstänks för delaktighet i mordet på Anna Politkovskaja. Enligt kommittén skulle åklagare ha inlett en brottsutredning mot personerna. Uppgifterna tillbakavisades av det tjetjenska inrikesdepartementet och av det ryska utrikesdepartementet. Även riksåklagaren förnekade uppgifterna.

Två tjetjener uppgavs vara gripna

Den 10 februari skrev tidningen Komsomolskaja Pravda att två personer, båda tjetjener, hade gripits för mordet på Anna Politkovskaja. Enligt ”en källa nära utredningen” skulle de båda ha fångats in med hjälp av militära satellitbilder. Uppgifterna tillbakavisades från officiellt håll.

TV-Arkiv:

Följ ämnen i artikeln