”De döljer uppgifter om planet”

Publicerad 2014-03-25

Malaysia Airlines försvarar sms:et med dödsbud till passagerarnas anhöriga.

Samtidigt fortsätter familjemedlemmarna att kräva konkreta bevis på vad som hände med MH370.

På tisdagen protesterade ett hundratal av dem i Peking.

Anhöriga till passagerare och besättning på MH370 fick under måndagen ett sms från Malaysia Airlines. Det gjorde gällande att det i stort sett är ställt ”bortom allt rimligt tvivel att MH370 störtat i Indiska oceanen” och att det inte finns något hopp om att någon av de som var ombord lever.

Strax därefter gjorde Malaysias premiärminister Najib Raza samma uttalande på en presskonferens.

”Tror inte på myndigheterna”

Men de anhöriga mötte beskedet med misstro – och kräver konkreta bevis.

– Vi tror inte på vad myndigheterna säger, om våra närstående är döda så måste vi få se kropparna för att tro på det, sa en av dem.

Tillsammans med andra anhöriga till kinesiska passagerare befann hon sig under gårdagen på hotell Lido i Peking för ett möte med flygbolaget. Många grät hysteriskt, andra visade sitt missnöje. Flera fick tas om hand av sjukvårdare.

Under tisdagen försvarade flygbolagets vd Ahmad Jauhari Yahya sms:et. Under en presskonferens sa han att bolaget ville försäkra sig om att de anhöriga skulle få beskedet innan resten av världen.

tisdagen marscherade hundratals vänner och familjemedlemmar till kinesiska passagerare på MH370 till Malaysias ambassad i Peking. Flera av dem grät, när de krävde svar.

"Säg sanningen! Ge oss tillbaka våra släktingar", ropade de omkring 200 anhöriga som samlats utanför ambassaden, som skyddades av rader med polis och säkerhetspersonal, skriver TT-AFP.

Även Kina kräver svar

Enligt nyhetsbyrån Reuters kastade flera av demonstranterna vattenflaskor mot poliserna och försökte forcera grinden till ambassaden samtidigt som de skrek: ”Lögnare!”.

Gruppen ska också ha lämnat över ett protestbrev till ambassaden innan de gav sig av.

Även om vissa menar att deras anhöriga troligtvis är döda anklagas Malaysiska myndigheter för att inledningsvis ha undanhållit information. 

– Jag vill veta sanningen och jag tror att de har undanhållit viss information från oss, säger Wang Zhen vars föräldrar var ombord MH370, till AP.

Också Kina kräver svar: "Vi kräver att Malaysia i detalj klargör hur man kom till slutsatsen (att planet kraschat)", skriver Kinas utrikesdepartement i ett uttalande.

Kina vill att Malysia lämnar över satellitdatan som använts för att lokalisera området där det försvunna planet försvann.

Följ ämnen i artikeln