Travande vänskap – på ålderns häst

Publicerad 2014-02-20

Vårdhästen Chivas sprider galopperande glädje på äldreboenden

Shetlandsponnyn Chivas är Sveriges första professionella vårdhäst.

När han skrittade in på ett vårdboende i Uppsala blev det omedelbar succé.

– Åh, vad fin han är! Och vilket tålamod han har med oss, säger Gerd Groth, 91.

Inne i köket på vårdboendet Liljefors Torg 4 i Upp­sala väntar ett 30-tal pen­sionärer. Det är första ­gången som de har en häst på kafferep i köket.

– Kom då, lilla hästen. Kom då. Mina föräldrar ­hade hästar när vi bodde på Gotland, så jag är van vid hästar, säger Iva Eriksson, 93, och klappar Chivas på mulen.

Harmoniskt humör

Sjuåriga Chivas har varit vårdhäst sedan i somras och har hittills besökt 15 olika boenden. Han står blick­stilla när händer sträcks fram och reagerar inte på klirret från kaffekoppar.

– Jag har tränat honom för oväntade saker, men det är hans lugna personlighet som gör honom perfekt. Jag letar nu efter en liknande häst så att jag kan utöka verksamheten, säger ägaren Daniella Andersson.

Enligt henne är Chivas den första hästen i Sverige som gör regelbundna besök på olika boenden. Hon ­funderar nu på att ­starta en förening för att samla ihop andra som vill träna upp vårdhästar. Målet är att alla äldreboenden i Sverige ska få besök av en häst.

Pållen överraskar

Vårdhundar används ­regelbundet inom äldre­vården, men en vårdhäst har en fördel. Den är ett överraskningsmoment, för­klarar Ulrika Jansson, ­Silviasjuksköterska.

– Vissa som sitter i rullstol är lite trötta och de ­vaknar till när det kommer in en häst i huset. Det är ju inte var dag det sker, säger Ulrika Jansson.

– I dag kom en av våra vårdtagare ut i köket bara för att hästen var här. Han sitter i vanliga fall alltid ­inne på sitt rum, tillägger Ingrid Sporrong, Silvia­sjuksköterska.

Beredskap – för bajs

Men att ta in en häst på ett vårdboende är inte okomplicerat. Innan Chivas fick komma gjordes en risk­bedömning och när han åker hem kommer alla ytor att desinficeras.

Och personalen är ­beredd om olyckan skulle vara framme.

– Vi har en snöskyffel ­redo. Den får vi använda om han uträttar sina behov, säger Sara Holmberg, sjuksköterska.