Sverige får EU-stöd för asylomfördelning

Uppdaterad 2015-12-22 | Publicerad 2015-12-18

Efter midnatt i natt stod det klart. EU-ledarna backar Sverige efter nödrop rörande flyktingsituationen – och fortsätter diskussionerna om att skicka asylsökande vidare till andra medlemsländer.

Beslutet ses som en framgång av den svenska regeringen.

– Det är ett steg framåt, men det är en bit kvar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Under torsdagskvällen hölls årets sista EU-toppmöte i Bryssel. Flyktingkrisen och Storbritanniens framtid i EU stod då överst på agendan, rapporterar TT.

”Kommer bli tufft”

Redan innan mötet tycktes det luta åt att EU-ledarna skulle erbjuda Sverige möjligheten att omfördela asylsökande flyktingar till andra EU-länder.

I slutsatserna från de 28 regeringschefernas toppmöte finns enligt SVT Nyheter en formulering som den svenska regeringen ser som en framgång. Där uppges det stå att EU ska ”överväga” att inkludera andra medlemsländer som begärt det att ingå i EU:s omfördelning av asylsökande.

Statsminster Stefan Löfven (S) var på plats för en sista strid i frågan om ett möjligt EU-stöd för svensk asylomfördelning.

– Det kommer att bli tufft, för det finns också de som vill ha bort det, sade Löfven då enligt TT.

Mindre motstånd än väntat

Efter flera timmars förhandlande fanns vid 23-tiden inga invändningar om ett beslut i frågan, enligt en EU-källa till TT. Strax innan klockan 01 svensk tid höll Stefan Löfven (S) en presskonferens. Han sa sig vara nöjd med att det nu finns stöd för tanken att länder som tagit "oproportionerligt stort ansvar" i flyktingkrisen ska kunna få hjälp, skriver TT.

– Men jag ropar inte hej förrän vi är över bäcken, av den enkla anledningen att vi inte har sett något konkret förslag ännu från EU-kommissionen, och vi vet inte heller när ett sådant förslag kan komma, säger Stefan Löfven på pressträffen.

Regeringen har upprepade gånger hänvisat till att Sverige har tagit emot flest asylsökande per invånare av alla länder inom EU och begärt att asylsökande som i dag befinner sig i Sverige ska omlokaliseras till andra EU-länder. Detta på samma sätt som asylsökande i Grekland och Italien ska skickas till andra EU-länder.

Oklart hur många som kan omfördelas

EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos har tidigare lovat att Sverige ska få bli en del av omfördelningssystemet. Det har talats om att EU-kommissionen är beredd att omfördela 23 000 asylsökande från Sverige, men det formella beslutet har dragit ut på tiden, skriver TT. I veckan uppgav Avramopoulos även att EU-kommissionen oroas av en "snöbollseffekt" om fler länder vill göra detsamma.

Även om den svenska regeringen nu ställer sig positiva till kvällens beslut återstår ännu mycket. I nuläget är det också oklart hur många som kan omfördelas och när.