Trots flyktingkrisen – nya rekordsiffror för SD

Uppdaterad 2015-09-11 | Publicerad 2015-09-10

Det folkliga stödet i flyktingfrågan återspeglas inte i opinionen.

SD är nu Sveriges näst största parti, enligt Aftonbladet/Inizios väljarundersökning.

Samtidigt växer gapet mellan Alliansen och de rödgröna.

Bilden på treåriga Alan Kurdi, bilder på flyktingar som trängs på tågstationen i Budapest och på människor som desperat vandrar genom Europa.

Den dramatiska utvecklingen i Europa har mötts av ett massivt folkligt stöd för en humanare flyktingpolitik.

Men stödet återspeglas inte i Aftonbladet/Inizios väljarundersökning under perioden 2 till 9 september.

Därför ökar SD

I mätningen fortsätter Sverigedemokraterna sin uppgång och är med sina 21,5 procent för första gången Sveriges andra största parti.

Karin Nelsson, opinionschef på Inizio, tolkar mätresultatet som att polariseringen i samhället växer.

– Dels finns det de som står upp för ett samhälle som tar emot flyktingar. Dels finns det de som inte vill ha hit flyktingar och som sympatiserar med SD-ledningen, säger hon.

Väljarundersökningen genomförs dagligen och i helgen syntes en nedgång i stödet för Sverigedemokraterna. Sedan dess har stödet för partiet däremot ökat igen.

– Det finns många som vill ha svar på frågor som var alla ska bo, var alla ska gå i skolan och så vidare. Väljarna saknar svar på dessa frågor, vilket kan förklara att SD fortsätter sin uppåtgående trend, säger Karin Nelsson.

Kalldusch för regeringen

Mätningen är även en kalldusch för regeringen Löfven. Både S och MP backar och får tillsammans endast 29,7 procent av väljarnas stöd. Däremot växer andelen osäkra i gruppen som uppger att de röstar på S och MP.

De partier som ökar mest är FP och C. Båda partierna går fram omkring 1 procentenhet var.

– Annie Lööf har trätt fram och varit tydlig i flyktingfrågan. Även Folkpartiet har hållit sig framme, säger Karin Nelsson.