Smörrebröd ska göra tågresan roligare

Uppdaterad 2019-02-20 | Publicerad 2015-11-04

Aftonbladet har provsmakat och sätter betyg på SJ:s nya matkoncept

Inför vintern och insnöade spår satsar SJ på en make-over.

I köket.

Aftonbladet har testat den nya SJ-maten.

Snart kan tågresenärerna glömma den gamla inplastade räkmackan som aldrig kom fram tid. Försenade eller inte, nu ska smaklökarna få mer för pengarna ombord.

SJ satsar på en nyttig meny med ekologisk och certifierad mat med svenska råvaror. Och de tar (nästan) ingen hänsyn till gamla klassiker.

– Det har ju ärligt talat inte hänt mycket i SJ:s restauranger på många år. Det nya konceptet har vi jobbat ett år med, och det är främst kunders önskemål som ligger till grund för ändringen, säger projektledaren Ewa Nordling, produkt- och konceptansvarig på SJ.

Sålunda är det bye bye till allt från vanliga mackor till godispåsar och ordinära chokladkakor.

In i stället med eko och andra miljökrav – när det gäller allt förutom drickorna. Det är liksom svårt att peta stora Coca-Cola från disken…

SJ:s nya satsning är väldigt uttänkt. Små rätter för den som behöver något enkelt för att stå sig fram till lunchen/middagen som väntar på resmålet. Bygg på rätten om du vill äta mer.

– Därför har vi valt saker som vi tror fungerar i kombinationer, säger Johan Hallström, sortimentsansvarig på SJ Mat & Dryck.

Positivt överraskande

Just i dag rullar SJ ut hela sin nya bistromeny med kalla rätter, snacks och annat över hela landet. Förstaklassmaten och barnmaten har tjuvstartat tidigare i år, men i dag sker den breda, kallskurna premiären i bistron.

På menyn finns bland annat snacks och mellanrätter, matiga sallader med nyttigheter som granatäpplekärnor.

Aftonbladet har ätit sig igenom det nya utbudet och är positivt överraskad.

Salladerna med både färsk basilika, granatäpplen och getost slår många lunchrestauranger – och flygbolag.

Smörrebrödstallriken håller hög klass på råvarorna och torde gå hem även på andra sidan om tåget åker över Öresundsbron.

Den klassiska räkmackan (med recept av Leif Mannerström) finns dock kvar men har nu fått en botten av danskt rågbröd.

SJ, SJ, gamle vän – kanske hittar du nu rätt väg till kunderna, den via magen.

Nya maten en flirt med både barn och vuxna

Svenska råvaror, ekotänk och variation. Så ska SJ:s mat bli populärare.

Aftonbladet sätter betyg på statliga järnvägens nya kalla bistromat.

Snacks

Jämtländska nachos med tomatsalsa Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Bra tuggmotstånd och lång smak, gjort på mjukt tunnbröd från Jämtland. Långt från fredagsmysets mexikanska fejk från butikernas tacohyllor. En spännande start på resan.

Pris: 35 kronor.

Grönsaksstavar med basilikakräm Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Äntligen vuxentänk även för de mindre. Gurk-, selleri- och morotsstavarna känns fräscha rakt igenom och räcker flera mil för två barn. Dippen passar både liten och stor tågresenär.

Pris: 35 kronor.

Huvudrätter

Smörrebröd Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

En triss i vinst! Fin, senfri rostbiff med traditionella tillbehör. Rågbröd med en mild gubbröra. Och en currygul final med sting i. Dejligt!

Pris: 100 kronor.

Salladerna Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Smakrikt i plastförpackning, inte så vanligt kanske. Det gör detsamma om valet faller på quinoa med basilika och lime med en topping av fasta räkor eller på en bas med granatäpplekärnor och getost. Detta är smaker vi aldrig provat på SJ. Vi äter – och vill ha mer!

Grundpris: 59 kronor.

Topping med räkor eller soyaprotein (kyckling kommer): + 35 kronor.

Följ ämnen i artikeln