16-åring häktas efter trippelskjutning

Socialtjänsten varnade

Publicerad 2023-12-13

En pojke har häktats efter helgen trippelskjutning i Södertälje.

Handlingar visar att varningsklockorna tidigt ringde och så sent som förra året greps pojken misstänkt för samma brott.

– Det är ganska hög risk att man vill hämnas nu, säger Caroline Aspegren, kommunpolis i Södertälje.

De tre personerna hittades skottskadade i stadsdelen Hovsjö i Södertälje på lördagskvällen efter att en eller flera personer öppnat eld.

Enligt Aftonbladets uppgifter jagades flera maskerade män misstänkta för inblandning i dådet och samma kväll kunde tre män gripas. En 16-åring, en 18-åring och en 22-åring.

De anhölls senare av åklagare och en av dem, en 16-åring, begärdes häktad under onsdagen medan de andra försattes på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår dock.

– De andra två släpptes innan de begärdes häktade. Bevisningen såg inte likadan ut hos de andra två, säger åklagaren Åsa Lidefelt Skog.

Tingsrätten beslutade på onsdagen att den 16-årige pojken skulle häktas misstänkt på sannolika skäl för mordförsök och grovt vapenbrott.

Varningsklockor ringde

Aftonbladet har tagit del av handlingar som rör 16-åringar och visar ett mönster som liknar det bland flera andra unga gärningspersoner – aktuell hos socialtjänsten och en bristande skolgång med hög frånvaro.

Första gången 16-åringen fick ett beslut om LVU var förra året då pojken var 14 år gammal.

I en dom från förvaltningsrätten framgår det att det finns misstankar om att pojken är delaktig i drogrelaterade uppgörelser.

”Det socialt nedbrytande beteendet rör dock främst de misstankar polisen hyser efter att ha påträffat honom med ett skarpladdat vapen. NN behöver skyddas från att begå brott men främst för att utsättas för brott. Båda föräldrarna är oroliga för sonen och mycket hjälpsökande.”

I handlingar står det att familjen jobbat aktivt för att få bort sonen från Södertälje.

Pojken greps för samma brott som han nu är misstänkt för även förra året.

Polisen: Risk för upptrappning

Caroline Aspegren är kommunpolis i Södertälje. Hon förklarar att helgens skjutning är en fortsättning på den våldsvåg som drabbade Södertälje hösten 2022.

Nu fruktar polisen hämndaktioner och en upptrappning av våldet.

– Med tanke på erfarenheten från hösten 2022 där vi hade väldigt många grova våldsbrott på väldigt kort tid är det ganska hög risk att man vill hämnas efter helgens skjutning. Det är vi helt medvetna om och full förberedda på, säger Caroline Aspegren, kommunpolis i Södertälje.

Polisen bekräftar att skjutningen är en del av den gängkonflikt som drabbat Södertälje under en lång tid. Den där Ronnafalangen står på en sida och Saltskogfalangen på den andra.

En av de gripna har koppling till Södertäljenätverkets Saltskogsfalang.

En konflikt som inte tycks ta slut.

– Konflikten är inte död eftersom man vill fortsätta att hämnas på varandra, säger Caroline Aspegren.

Kända sedan tidigare

Enligt polisen var några av personerna kända sedan tidigare.

– En av de misstänkta är känd för oss sedan tidigare och även en av målsägande är känd av oss sedan tidigare.

18-åringen och 22-åringen är fortsatt misstänkta i utredningen.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska 18-åringen ha kopplingar till den våldsvåg som drabbade Södertälje förra året. Handlingar från tingsrätten visar att mannen varit misstänkt för inblandning i en dödsskjutning i Ronna i oktober förra året.

Även den skjutningen var en del i konflikten mellan de två kriminella grupperingarna i Södertälje. Skjutningen skulle, enligt åtalet, vara en hämnd för en dödsskjutning dagen innan då en man med koppling till Saltskogsfalangen inom Södertäljenätverket sköts till döds.

Men istället var det en utomstående man i 40-årsåldern som hamnade i skottlinjen och enligt polisen var det hela en ”felskjutning”.

LÄS VIDARE