Norsk polis stänger stadscentrum – livsfarligt att gå ut

Publicerad 2024-02-01

Ovädret Ingunn har sitt grepp om Norge.

Polisen har spärrat av Bodø centrum och skickat ut varnings-sms till alla invånare om att det är livsfarligt att vara utomhus.

I Harstad stänger sjukhuset efter att taket lossnat.

Ovädret Ingunn närmar sig orkanstyrka i Bodø i Nordland. Vid 10.30-tiden kom beskedet att polisen spärrar av hela centrum.

– Det är fara för liv och hälsa att vara utomhus. Vi ber befolkningen att respektera avspärrningarna och följa uppmaningen om att hålla sig inomhus, skriver polisen i Nordland på X.

Vid 10.50 skickades ett sms ut till invånarna i staden med varningar om akut fara med en vädjan om att de inte ska gå ut, rapporterar VG vars reporter på plats får kämpa med att hålla sig på benen.

Bland annat har flera fönster har blåst ut från ett hotell på grund av de kraftiga vindarna. Ett annat hotell har blivit strömlöst.

Under natten har det blåst med orkanstyrka, och de starka vindarna håller i sig under förmiddagen.

Bodø centrum.

Innan lunch var Nordlandsregionen värst drabbat av ovädret, men det har också orsakat problem på flera håll.

I Troms ställdes regional busstrafik in i södra Troms och Harstad. I Harstad gick sjukhuset upp i röd beredskap efter att taket lossnat. Människor uppmanas att hålla sig borta från området och läkarbesök har ställts in. Senare under eftermiddagen mattades vinden av. Polis hjälpte patienter och anhöriga att komma ut från sjukhuset.

I regionen Trøndelag evakuerades 15 personer under morgonen efter att ett tak flugit av ett bostadshus. Även en brandstation och ett vård- och omsorgsboende har blivit av med sina tak i Ingunns framfart.

Här blåser VG:s reporter nästan bort.

Norskt vindrekord

Under kvällen fortsatte Ingunn skapa problem för grannlandet. Ett nytt vindrekord uppmättes under natten på 54,4 i medelvind över Kvaløjfjället.

4 000 kunder saknade ström på Lofoten vid klockan 14. Och polisen i Troms och Finnmark bad folk att hålla sig inomhus under natten.

– Polisen ber alla att hålla sig hemma tills väderförhållanden blir bättre, skriver Troms polisdistrikt på X.

Nästan alla flyg från och till Tromsö har ställts in, preliminärt till klockan 21, rapporterar VG.

Nytt oväder på väg

Ingunn ersätts av ett nytt oväder under helgen. Denna gång i mellersta delerna av Norge. Från Kristiansund i syd till Brønnøysund kan stormbyar dra upp till så mycket som 38 sekundmeter

”Ett nytt stormcenter är på väg. Under lördag är det risk för lokala och kraftiga vindbyar på 30–38 sekundmeter från väst”, skriver Meteorologene på X.

– För stora av landet blir det oförutsägbart på vägarna under de närmaste två dygnen, säger Nils Karbø för norska Trafikverket till VG.

Ovädret Ingunn har slagit till mot Norge och Sverige. Orkanvindar har uppmätts och en röd varning för vindar är utfärdad för delar av Norrbotten. Hur påverkas du av ovädret?

  • Kristina Jeppsson
    1 feb21.55

    Nu avslutas liverapporteringen för den här gången. Tack för att ni har varit med.

  • 1 feb19.13

    Vi är många resenärer som försöker ta oss från Gällivare till Boden/Stockholm. Tågbolaget VY har låtit oss vänta i nästan 3 timmar nu utan info. Har ni hört något?

    Lars

    Enligt Trafikverket är all tågtrafik norr om Boden inställd på grund av väderläget. Det verkar inte heller som att de kommer att köra någon ersättningstrafik, i nuläget.

    Lina Thorén
  • 1 feb19.08

    Var ut med mopsen tidigare här i Umeå. Tur att man hade koppel, vid varje vind blåste hunden iväg med vinden.

    Pugmom
  • Peter Schwartz
    1 feb17.57

    Villabrand – vindarna försvårar släckning

    En villa brinner i Storsjö i Bergs kommun, rapporterar P4 Jämtland.

    Enligt räddningstjänsten har släckningsarbetet försvårats på grund av de hårda vindarna och gör det svårt att rädda villan som står i lågor.

    Ingen ska ha skadats i samband med branden.

  • Peter Schwartz
    1 feb16.41

    Takplåt båser runt

    I centrala Ronbertsfors har räddningstjänsten kallats ut efter rapporter om takplåt som blåser runt, rapporterar Norran.

    – De är där och undersöker vad de kan göra för att begränsa skador på fastigheter. Men det är inte läge att upp och jobba på tak idag, säger Ola Åström på SOS Alarm till tidningen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln