De kan ta över efter Liz Truss

Uppdaterad 2022-10-21 | Publicerad 2022-10-20

Boris Johnson kan ställa upp som ny partiledare efter Liz Truss.

Men hans historik talar emot honom, enligt Lena Karlsson på Utrikespolitiska institutet.

– Det är fortfarande så infekterat efter coronarestriktionerna, nedstängningarna och party-gate, säger hon.

Boris Johnson kan göra en comeback som brittisk premiärminister och kan komma att ställa upp som kandidat för att efterträda Liz Truss som partiledare för det brittiska konservativa partiet Tories, enligt en källa till The Times.

Men Lena Karlsson, redaktör vid Utrikespolitiska Institutet och expert på brittisk politik tror att det kommer bli svårt för honom att kunna ta över facklan från den avgående premiärministern efter hennes rekordkorta period som ledare för Storbritannien.

Trots att det finns många medlemmar av Tories som fortfarande gillar honom så talar hans historik emot honom, säger hon.

– Jag tror det blir svårt för honom att komma tillbaka. Det är fortfarande så infekterat efter coronarestriktionerna, nedstängningarna och party-gate.

Boris Johnson kan göra en comeback som brittisk premiärminister enligt en källa till The Times.

Svårt att förutse framtiden

Över huvud taget är det svårt att förutse vad som kommer hända framöver, säger Lena Karlsson.

Att Liz Truss fick avgå så snabbt kom som en överraskning för många och Lena Karlsson tror att gårdagens omröstning i det brittiska parlamentet om att tillåta fracking i Storbrittanien kan ha påskyndat processen.

– Den fungerade nästan som en förtroendeomröstning. Hon har gått back på nästan alla sina politiska punkter. Allt är väldigt väldigt förvirrat och det kaoset gjorde nog att det gick ännu fortare, säger hon.

Liz Truss var en svag kandidat när hon blev vald och det finns ingen given kandidat som kan ena det splittrade partiet, säger hon.

– Partiet är så otroligt splittrat och det bäddar för nya svårigheter. Det var därför hon blev vald. Det fanns ingen som kunde samla hela partiet bakom sig.

Liz Truss meddelade sin avgång på en presskonferens under torsdagen.

Potentiella kandidater

Några potentiella kandidater finns ändå till posten som ny partiledare, säger hon. En är Penny Mordaunt som ställde upp för att ta över som partiledare i den senaste omröstningen och kom på tredje plats i omröstningen. Hon har varit ledamot i brittiska underhuset sedan 2010 och var även minister i Boris Johnsons regering.

– Det gick bra för henne förra gången och många menade att det berodde på att många visste så lite om henne.

Penny Mordaunt.

Det finns även spekulationer kring att Suella Braverman som avgick som inrikesminister under onsdagen skulle kunna komma tillbaka som partiledare och premiärminister, men enligt Lena Karlsson kan hon vara för extrem för att kunna ta posten.

– Hon står för långt till höger för att kunna ena partiet tror jag, så det blir nog svårt.

Suella Braverman

Spelbolagens favorit är Rishi Sunak, 42 år gammal och tidigare finansminister fram till juli 2022, som om han vinner skulle bli den förste brittiske premiärministern med indiskt ursprung. Men enligt Lena Karlsson har även han en uppförsbacke när det kommer till att övertyga det konservativa partiet.

– Han ligger bra till, men han uppfattas fortfarande som att han stack Boris Johnson i ryggen när han var tvungen att avgå under sommaren.

Lena Karlsson, redaktör vid Utrikespolitiska Institutet.

Den enda som har en reell chans att ena det splittrade partiet enligt Lena Karlsson är finansminister Jeremy Hunt, men han har sagt tidigare att han inte kommer ställa upp, säger hon.

– Han är den enda som bekräftat om han kommer ställa upp eller inte. Han har sagt att han inte är intresserad.

Rishi Sunak, 42.

Att det politisk kaoset skulle kunna leda till nyval tror inte Lena Karlsson. Det är bara premiärministern som kan utlysa nyval och med det konservativa partiets svaga position är det inte särskilt troligt att de kommer utlysa nyval just nu

– De vill inte ha ett nyval i den här situationen. Jag tror att de kommer säga att de vill få kontroll på situationen innan de kan ta det steget.