Skadeståndsdom dras tillbaka i Kevinfallet

Publicerad 2022-10-17

På måndagsförmiddagen meddelades det att Robin Dahlén får närmare tre miljoner i skadestånd av Arvika kommun.

Nu drar domstolen tillbaka domen – och skadeståndet – efter en miss hos tingsrätten.

Tidigare i dag stod det klart genom en tingsrättsdom att Arvika kommun skulle betala nästan tre miljoner kronor till Robin Dahlén, en av bröderna som anklagades i Kevinfallet.

Nu dras domen tillbaka, rapporterar Värmlands Folkblad.

Anledningen är att kommunen, enligt tingsrätten, inte ska ha inkommit med svar på skadeståndskravet i tid. Då meddelade tingsrätten att skadeståndet skulle betalas ut.

Men enligt Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika, har kommunen visst lämnat in ett svar i tid, och när detta upptäcktes – några timmar efter beskedet på måndagsförmiddagen – har domstolen backat.

Håkan Andersson, tillförordnad rådman vid Värmlands tingsrätt, förklarar vad som hänt:

– Handlingarna hade kommit in, de är stämplade den 14:e oktober. Men de fanns inte diarieförda i morse, säger Håkan Andersson, till Värmlands Folkblad.

Detta innebär att förhandlingarna i målet återupptas på nytt.

I morse när beslutet från tingsrätten fattades skedde det enligt en så kallad tredskodom. Den innebär att en tvist avgörs helt enligt kärandens yrkanden, beroende på att svaranden inte avgett skriftligt svaromål eller inställt sig vid en förberedelseförhandling.

Det var i augusti som Robin Dahlén stämde Arvika kommun, för kommunens hanteringen av honom efter tiden då han och hans bror utpekades som skyldiga till 4-årige Kevins död, 1998.

Följ ämnen i artikeln