V-toppen: Jag sa ”vilka jävla fittor” i dokumentären

Uppdaterad 2022-12-14 | Publicerad 2022-12-13

V-toppen Ida Gabrielsson sa de uppmärksammade orden ”vilka jävla fittor alltså” i SVT-dokumentären ”Maktspelet”.

Nooshi Dadgostar syntes i bild, vilket varken Gabrielsson eller hennes namn gjorde.

– Jag borde ha insett sprängkraften i just detta uttalande, skriver ansvarig utgivare Michael Kucera i SVT ”Nyhetsbloggen”.

I SVT:s dokumentär ”Maktspelet” hördes någon på Vänsterpartiets kansli säga ”vilka jävla fittor alltså” med syfte på Socialdemokraternas agerande efter att den tredje vice talmansposten gått till C istället för V.

Scenen fick stor uppmärksamhet då Nooshi Dadgostar syntes i bild när orden yttrades.

Nu uppger SVT att det var V-toppen Ida Gabrielsson som yttrade orden.

”Vi valde att publicera klippet eftersom det visar hur språkbruket kan vara i Vänsterpartiet i ett upphettat läge. Ida Gabrielsson, som var den som yttrade orden, var inte medveten om att vi filmade i lokalen vid det här tillfället och hon var heller inte i bild”, skriver ansvarige utgivare Michael Kucera, på SVT:s ”Nyhetsbloggen”.

”Borde ha insett sprängkraften”

SVT publicerade klippet, men inte Gabrielsson namn.

”Beslutet att inte publicera hennes namn går att diskutera. Som ansvarig utgivare tyckte jag inte att namnet var det centrala utan att händelsen i sig var det väsentliga. Men jag borde ha insett sprängkraften i just detta uttalande och det är mitt ansvar att Ida Gabrielssons namn skulle framkommit”, skriver Kucera.

Nooshi Dadgostar och Ida Gabrielsson.

Ida Gabrielsson skriver till Expressen att det hon sa var dumt.

– Det var förstås dumt sagt och jag ska vårda mitt språk bättre framöver. Det är ett nyårslöfte, säger vice partiledare Ida Gabrielsson i en skriftlig kommentar till Expressen.

”Ingen aning”

I samband med att dokumentären publicerades, den 4 december, var Aftonbladet i kontakt med Vänsterpartiet som uppgav att det ”absolut inte” var Nooshi Dadgostar som fällde citatet.

Vem är det då som säger det?

– Ja, ingen aning, sa pressekreteraren Hanna Löfqvist.

Löfqvist, som då själv inte hade sett dokumentären, skulle återkomma med besked och skrev drygt en timme senare. ”Vi avstår att kommentera”.

Aftonbladet har sökt Ida Gabrielsson.