Israel sa ja till tillfällig vapenvila – överens med Hamas

Uppdaterad 2023-11-23 | Publicerad 2023-11-22

Israel och Hamas har enats om fyra dagars tillfällig vapenvila.

Enligt avtalet ska Hamas släppa 50 personer ur gisslan och Israel ska i sin tur frige 150 palestinska fångar, rapporterar AP.

Israel godkände avtalet under natten mot onsdagen och en viktig pusselbit för att parterna kunde enas var att Hamas delade gisslans identiteter.

Följ ämnen
Israel

Förhandlingarna om stridspausen, där både Qatar och USA uppges ha varit inblandade, pågick intensivt under hela tisdagen.

Några minuter före 02.30 på onsdagsmorgonen meddelade Israel att landets regering sagt ja. Beskedet kom efter ett sex timmar långt möte som avslutades med en omröstning.

50 gisslan ska släppas

Enligt överenskommelsen ska Hamas nu släppa 50 personer av de omkring 240 som hålls som gisslan. Israels regering uppger att kvinnor och barn ska friges först, skriver nyhetsbyrån AP.

Enligt The Hill ska det ha funnits tidiga krav från USA och Israel på att Hamas i en första utväxling skulle släppa kvinnor och barn och få livstecken och identiteter på de som hölls gisslan.

Hamas sa då att de kunde garantera 50 personer i en första fas men delade endast en lista med tio namn initialt. Efter påtryckningar från Biden, via Qatar ska då Hamas ha fått fram en lista på 50 kvinnor och barn som hålls gisslan.

En Vita huset källa beskriver för The Hill att beskedet om de 50 var ”väldigt viktigt” och att de är ”säkra på att de 50 personerna finns där och att de kommer att komma ut”.

Rök över Gaza.

Ska pågå i fyra dagar

I uttalandet nämnde Israel inget om vad Hamas får i gengäld, men enligt flera medier ska 150 palestinska fångar släppas ur israeliska fängelser och ytterligare humanitär hjälp släppas in i Gaza.

Stridspausen förlängs enligt Israels regering med ett dygn för varje grupp om tio personer som Hamas släpper ur gisslan.

Samtidigt rapporterar AP och flera andra medier att vapenvilan ska pågå i fyra dagar. The Guardian uppger, med hänvisning till Times of Israel, att 12–13 ur gisslan ska släppas varje dag och att vapenvilan kan förlängas ytterligare om ännu fler friges.

– Överenskommelsen är utformad för att sporra till att fler än 50 personer släpps. Kvinnor och barn i första fasen, men med en förväntan på ytterligare frigivanden. Den tydliga målet är att alla ur gisslan ska få komma hem till sina familjer, säger en högt uppsatt amerikansk källa till den israeliska tidningen Haaretz.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Hamas bekräftar

Enligt samma uppgiftslämnare väntas de första ur gisslan släppas på torsdagsmorgonen och inkluderar tre amerikaner. Dröjsmålet beror på att israeliska medborgare ska ha 24 timmar på sig att överklaga frigivningarna av palestinier, rapporterar CNN.

Hamas uppger i ett uttalande att gruppen ska släppa 50 kvinnor och barn i utbyte mot att 150 palestinska kvinnor och barn friges av Israel, skriver The Guardian. Enligt Hamas har Israel lovat att ”ingen ska attackeras eller gripas i Gaza” under vapenvilan.

Enligt den amerikanska nyhetsbyrån Axios ska dessutom 300 lastbilar med förnödenheter och bränsle släppas igenom från Egypten varje dag som stridspausen pågår.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger enligt AP att vapenvilan inte innebär att kriget är över:

– Vi är i krig och vi kommer att fortsätta kriget. Vi kommer att fortsätta tills vi har uppnått våra mål.

Treåriga Abigail kan släppas

En av de 50 från gisslan som uppges släppas efter att parterna enats är den treåriga amerikanska flickan Abigail Mor Edan, rapporterar Politico. Hennes föräldrar dödades i Hamas attack den 7 oktober när de befann sig i kibbutzen Kfar Azza, rapporterar AP.

När Hamas gick till attack flydde Abigail till sin grannes skyddsrum. Sedan kidnappades hon tillsammans med grannfamiljen av Hamas och fördes till Gaza.

”Hon är bara ett barn och hon är helt ensam”, säger Abigails faster Tal Edan.

Abigail Mor Edan, 3, förväntas bli frisläppt idag.