Bengt: ”Mitt barnbarn körde förbi precis innan”

Publicerad 2023-09-23

STENUNGSUND. Mitt i natten rasade E6 vid Stenungsundsmotet i det massiva jordskredet.

Bara minuter före körde Bengt Lagergrens dotterdotter förbi på väg hem.

– Det var rena slumpen att hon inte åkte hem lite senare, säger han.

På lördagsmorgonen slog Bengt Lagergren på nyheterna precis som vanligt hemma i sin bostad i Stenungsund. Då hörde han vad som hade hänt bara några kilometer bort, vid Stenungsundsmotet längs E6.

Ett enormt skred hade raserat vägbanan i båda riktningarna, och bland annat tagit med sig en Burger King-restaurang, en Västtrafikbuss och en bensinstation i fallet.

– Man tänker direkt på Tjörnbrokatastrofen. Och det första man undrade var förstås om det var många skadade, säger Bengt Lagergren.

Rasområde på 140 000 kvm

Bengt Lagergren cyklade till rasområdet för att titta närmare på förödelsen.

Han lugnades dock snart. Även om tre personer hade fått föras till sjukhus ska ingen ha blivit allvarligt skadad. En bidragande orsak tror Bengt är den chaufför som enligt räddningstjänstens uppgifter ska ha ställt sig framför rasmassorna och försökt förhindra andra från att köra ner.

– Han är en hjälte. Det kunde ha varit många fler som hade kört rakt ner i hålet. Mitt i natten ser man inte så bra på vägarna, säger Bengt.

Flera bilar körde ner i rasområdet, men ingen skadades allvarligt. Tre personer fördes till sjukhus.

”Rena slumpen”

På eftermiddagen cyklade Bengt till polisens avspärrningar på Ucklumsvägen intill E6:an. Även om han fått lugnande besked om skadeläget, då ingen ska ha blivit allvarligt skadad i samband med jätteraset, är han fortfarande orolig.

Allt pekar nämligen på att en del av den viktiga motorvägen, som binder samman Oslo, Göteborg och Malmö, kommer förbli stängd under en lång tid. Trafik kommer behöva ledas om på andra vägar.

– Det kommer påverka mycket, och det kommer bli problem med logistiken här i Stenungsund. Tjörnbron är redan hårt trafikerad, och det kommer bli ännu värre, säger Bengt Lagergren.

Ett stort område är raserat, bland annat en Burger King-restaurang drogs med i skredet.

Han berättar också att en nära släkting till honom hade kunnat råka illa ut.

– Min dotterdotter körde förbi precis innan det hände, det var rena slumpen bara att hon inte stannade kvar längre.

Barnbarnet mår bra, berättar Bengt.

– Jag pratade med henne för en stund sedan, hon hade bara åkt hem och lagt sig och visste inte om att något hade hänt förrän på morgonen idag.

Statsgeologen Christian Öhrling beskriver det som ”jätteområde med lermassor som har gett med sig”.

Trots det enorma raset oroar sig inte Bengt Lagergren för att något liknande ska hända i närtid. Och statsgeologen Christian Öhrling, som jobbar åt SGU, Sveriges geologiska undersökningar, säger att myndighetens generella bedömning är att skred av den här dimensionen inträffar ganska sällan.

– 2006 var väl det senaste riktigt stora, Smårödsskredet i norra Bohuslän, det ser jag stora likheter med i det här fallet, säger han.

E6:an kommer att vara avstängd vid Stenungsundsmotet i månader.

”Riktigt riktigt rejält skred”

Christian Öhrling var på plats under lördagen för att undersöka platsen tillsammans med mätexperter från SGI, Statens geotekniska institut. Deras uppgift är att dokumentera det som hänt, och att hjälpa till med att arbeta med säkerhet och utredningen av orsaken.

Han beskriver det som att ett ”jätteområde med lermassor som har gett med sig”.

– Jag har inte hunnit mäta det. Men det är riktigt, riktigt rejält det här skredet.

På andra sidan motorvägen pågår ett bygge av nya industriområden.

– Jag ska inte säga att det beror på det, men mycket tyder på att något hänt i det området, med fyllnadsmassor som flyttat på sig. Och så ger leran med sig, säger Christian Öhrling.

Ett enormt räddningspådrag arbetade vid området natten mot lördag.

Västsverige har historiskt sett drabbats av flera stora skred. På rak arm nämner Christian Öhrling Smårödsskredet 2006, Tuveskredet 1977 och Surteskredet 1950.

– Västsverige har mycket leror som tidigare varit avsatta i havsvatten, innan landet höjde sig. Såna leror kan utveckla kvickleror, som är väldigt känsliga för belastningsskakningar och såna saker.

Några mindre skred har även inträffat under de senaste åren, bland annat ett i Lökeberg mellan Göteborg och Stenungsund 2019.

– Men ett sånt här större skred var jag inte riktigt beredd på just nu, säger Christian Öhrling.