Centerledarens dubbla besked: Kräver gängsamtal men vägrar ompröva kriminalpolitik

Publicerad 2023-09-29

Centerledaren Muharrem Demirok kräver att ”pajkastningen” kring kriminalpolitiken upphör och att statsminister Ulf Kristersson (M) för breda samtal om gängbrottsligheten.

Men själv är han inte beredd att ompröva Centerpartiets inställning till flera för regeringen centrala förslag som ska bekämpa det grova våldet.

– Jag vill ha sans och balans i det vi håller på med, säger Muharrem Demirok.

Gängbrottsligheten och det grova våldet överskuggar Centerpartiets partistämma i Örebro, som hålls under helgen.

Partiledaren Muharrem Demirok uppmanar nu samtliga partier till att sluta med ”pajkastningen” och han kräver nya, breda samtal om hur gängbrottsligheten kan bekämpas.

– Jag vill se en sansad ton gentemot varandra, att vi slutar peka finger. Jag vill se en enighet utåt, att gängen ska krossas och de ska krossas här och nu, säger Muharrem Demirok.

Muharrem Demirok.

Avhopparprogram och hårdare straff

Bland annat vill Centerpartiet införa avhopparprogram och hårdare straff för innehav av vapen och explosiva varor.

Centerledaren säger å ena sidan att han är öppen för att ompröva sin politik för att kunna knäcka gängen.

– Jag tror att vi behöver se över allt, även vi behöver vara beredda att se över vad vi kan besluta om.

– Jag är beredd att rensa min kalender på precis allting för att kunna fatta beslut om att snabbutreda saker, om att skapa ny lagstiftning här och nu.

Å andra sidan säger han blankt nej till flera av de centrala förslag som regeringen och Tidösamarbetet nu arbetar med, bland annat införandet av visitationszoner och anonyma vittnen.

– Just i de exemplen kommer vi att stå fast.

Du är inte beredd att ge upp ert nej till anonyma vittnen och visitationszoner?

– Nej, jag vill ha sans och balans i det vi håller på med. Det vi också har sett den senaste tiden är att förslagen börjar eskalera allt mer och vi ser tendenser om att vi håller på att tappa rättsstatsprincipen, det får vi inte göra.

Varför skulle Ulf Kristersson säga ja till dina förslag, när du säger nej till regeringens förslag?

– Jag kommer inte att säga nej till alla Ulf Kristerssons förslag. På söndag börjar lagstiftningen om hemlig avlyssning att gälla. Centerpartiet står bakom det. Vi står bakom tuffare tag mot gängen, längre fängelsestraff.

– Så vi stöttar regeringen i många av deras förslag, men låt oss sätta oss och diskutera tillsammans. Lägg fram förslag på bordet så kommer vi att rösta om dem.

Följ ämnen i artikeln