Senior aktivist åter gripen i oroligt Belarus

TT-Reuters

Publicerad 2020-09-26

En polis försöker rycka den vit-röd-vita oppositionsflaggan ur 73-åriga Nina Bahinskaja händer underprotester i Minsk i Belarus på lördagen. Bahinskaja uppges sedan ha gripits.

Säkerhetsstyrkor i Belarus har återigen gripit demonstranter i huvudstaden Minsk. Men protesterna mot Aleksandr Lukasjenko, som de anklagar för att ha fuskat sig till presidentposten i valet den 9 augusti, fortsätter.

Enligt videoinspelningar som lagts ut på sociala medier är en av de gripna Nina Bahinskaja, en 73-årig geolog som har deltagit i protestyttringar i landet under många år.

Nina Bahinskaja greps också förra helgen men släpptes senare, enligt människorättsorganisationen Vjasna, som försöker hålla reda på vilka som gripits och vad som hänt med dem.

– Vår president är Sveta, skanderade en grupp kvinnor innan de bryskt fördes i väg av kravallpolis

Sveta syftar på oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja som för närvarande befinner sig i exil av rädsla för att utsättas för repressalier av maktapparaten runt Lukasjenko.

Flera av demonstranterna, inklusive Nina Bahinskaja, har under protesterna burit på oppositionens vit-röd-vita flagga som är den flagga som blev landets efter frigörelsen från Sovjetunionen 1991. Fyra år senare när Lukasjenko tog makten skrotades den vit-röd-vita flaggan.

Belarus 66-årige president Aleksandr Lukasjenko brukar kallas Europas sista diktator. I onsdags överraskade han omvärlden och medborgarna i Belarus när han plötsligt lät sig sväras in för en ny mandatperiod som landets president.

Efter presidentvalet i augusti utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning.

Tusentals personer har sedan dess gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.