Storm mot kyrkfacket: Vi kräver att hela styrelsen avgår

Präst hoppar av i protest mot förbundsstyrelsen

Av: Mattias Sandberg, Richard Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter Aftonbladets avslöjande om slöseri och dåliga arbetsförhållande kräver allt fler att förbundets ledning ska sparkas.

Avgångskrav riktas nu inte längre bara mot styrelseordföranden Bror Holm och förbundsdirektör Vibeke Hammarström utan mot hela styrelsen.

Samtidigt har förbundsstyrelsen drabbats av sitt första avhopp - prästen Fredrik Liljeberg lämnar i protest mot styrelsens agerande.

Det stormar rejält kring Kyrkans Akademikerförbund - efter flera avslöjanden från Aftonbladet.

Tidigare har styrelserna i flera lokala stiftskretsar krävt de två högsta facktopparnas avgång - och nu kommer förnyade avgångskrav - mot hela ledningen.

Kräver hela styrelsens avgång

– Vi kräver att förbundsdirektören och förbundsordföranden avgår. Vi kräver även att hela förbundsstyrelsen avgår, säger Peter Werner, ordförande i Luleå stiftskrets.

Förbundsdirektören Vibeke Hammarström ville inte svara på Aftonbladets frågor utanför förbundets lokaler. Senare ställde hon upp på en telefonintervju, men ville inte redovisa några exakta kostnader för en rad olika utgifter.
Foto: Stefan Jerrevång
Förbundsdirektören Vibeke Hammarström ville inte svara på Aftonbladets frågor utanför förbundets lokaler. Senare ställde hon upp på en telefonintervju, men ville inte redovisa några exakta kostnader för en rad olika utgifter.

Prästen Fredrik Liljeberg har redan lämnat sin plats som ersättare i protest mot styrelsens agerande.

“Förbundsstyrelsen har uttalat sig att saker är utredda och att de nu går tillsammans och stärkta. Den styrelsen kan inte jag som ersättare vara en del av” skriver han i en kommentar till Aftonbladet.

”Ska inte komma undan”

Flera andra stiftskretsar riktar även nya avgångskrav mot de två högsta facktopparna - däribland Linköpings stiftskrets.

Även Skara stiftkretsstyrelse riktar i en skrivelse stenhård kritik mot förbundsdirektören Vibeke Hammarström och förbundsordförande Bror Holm:

”Det råder en tystnadskultur. Vi anser att det är Vibeke Hammarström som byggt upp denna attityd och att Bror Holm tillåtit detta ske. Vi upplever att många är rädda och blir tystade. Ledamöterna i förbundsstyrelsen och flera av kretsstyrelserna har skrivit på en försäkran om att de ska vara lojala mot förbundet. Repressalier som nämnts om man bryter mot den s.k. lojalitetsplikten (t.ex. lämnar upplysningar) är uteslutning ur förbundet och till och med polisanmälan, med risk att bli dömd och betala böter om man fälls”, står det i skrivelsen.

Skara stiftkretsstyrelse vill att Hammarströms anställning ska avslutas ”då hon genom sitt agerande och sina uttalanden i media grovt skadat förbundets anseende”.

”Inte komma undan”

Även den största lokala stiftskretsen i Lund riktar nya avgångskrav mot förbundsdirektör Vibeke Hammarström och förbundsordförande Bror Holm.

– De ska inte komma undan, säger Eva-Karin Lindgren.

Hon säger även:

”Tagit skada”

– Vi ser ju att förbundet har tagit skada av deras beteende och för oss är förbundet viktigare än någon av oss eller dom.

Vibeke Hammarström har i ett mejl tidigare kommenterat kritiken från Lund:

”Vi har kontakt med samtliga kretsar inklusive Lundakretsen och arbetar för att samtliga ska känna samma förtroende för ledningen. Vi agerar efter våra medlemmars behov och bästa, och vi måste se till helheten”.

”Självklart lyssnar vi”

Hon fortsätter:

“Majoriteten håller inte med kritiken här utan då arbetar vi efter en gemensam hållning att gå efter. Självklart lyssnar vi och tar del av den kritik som kommer upp och sen får vi hantera den som vi alltid gör. Därefter kommer vi kunna landa i handlingspunkter som är bäst för förbundet i sin helhet”.

Aftonbladet har sökt KyrkA flera gånger under torsdagen, men de har inte återkommit.

PODD Så granskades facktopparna som turistade för medlemspengar

I dagens Aftonnbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Richard Aschberg om granskningen av Kyrkans akademikerförbund.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

Facktoppar valde lyxhotell och business class
Nya beskedet: Mörkar facktopparnas resor till olika världsdelar
Facktoppens lyxliv – medlemmarna fick betala för Porsche
Facktoppen avgår efter Aftonbladets frågor
Unionen öppnade kontor i USA: ”Ett fiasko”
Alla artiklar i granskningen ”Facktopparna” – så tipsar du reportrarna

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN