Pojke sparkades medvetslös i garage

21-åring åtalas tack vare film

Publicerad 2020-07-27

Precis vid rulltrappan ska misshandeln ha ägt rum. Pojken blödde kraftigt från huvudet när ambulanspersonal anlände.

En 16-årig pojke utsattes för en utdragen misshandel i ett garage i stadsdelen Rosengård. Flera ska sett händelsen men har inte velat peka ut en gärningsman.

Men tack vare övervakningskameror har en 21-åring gripits.

Eftermiddagen den 13 juni fick SOS ett larm om en svårt skadad pojke i stadsdelen Rosengård. När polis och räddningstjänst kom fram hittade man en medvetslös 16-åring i ett garage.

Pojken låg på golvet och blödde kraftigt från huvudet.

Flera privatpersoner befann sig redan i garaget och försökte ge pojken HLR. Eftersom ambulanspersonalen misstänkte hjärnskada kördes pojken till Universitetssjukhuset i Lund.

Där konstaterade man att skadorna initialt varit livshotande och kopplade upp pojken på respirator.

Samtidigt inledde polisen en tekniskundersökning av brottsplatsen och hörde människor på plats.

Vittne vågade inte prata

Den unge man som ringde SOS säger att han hittade 16-åringen skadad i garaget. Men när polisen tittar igenom övervakningsfilm från platsen ser de att mannen är på plats när misshandeln ägde rum. Vittnet grips misstänkt för medhjälp till grov misshandel.

I polisförhör är det uppenbart att han är orolig för att själv råka illa ut. Han vill inte peka ut gärningsmannen.

Så här säger vittnet i förhör:

” Jag tänker inte hjälpa till i polisutredningen, vem vet vad som kommer hända mig då?

Förhörsledare: Vad menar du med det?

Om jag tjallar, kommer du stå och vakta utanför min dörr då?”

Slag och sparkar på film

Polisen har dock ett trumfkort för att lösa brottet – övervakningskamerorna i garaget har fångat delar av misshandeln. På filmen syns hur en kille i 20-årsåldern slår 16-åringen till marken. Denne faller ur bild men kameran fångar att den misstänkte fortsätter att slå och sparka mot 16-åringen. Slagen och sparkarna är tillsammans minst 10 stycken.

Polisen griper en 21-årig man misstänkt för grov misshandel. Han förnekar brott och är tyst i förhör. 21-åringen sitter nu häktad i väntan på åtal.

Enligt Sydsvenskan, som var först om att skriva om händelsen, har åklagaren haft svårt att slå fast motiv bakom misshandeln.

– Utredningen har handlat om att ta reda vad som var upprinnelsen till detta. Men det har varken målsägande, den tilltalade eller någon annan velat sprida ljus över, säger kammaråklagare Jenny Olovsson till Sydsvenskan.

Tack vare övervakningsfilmerna så anser åklagaren att hon har tillräckligt för att väcka åtal och fälla 21-åringen.

Följ ämnen i artikeln