Vem mördade Anna?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-03-26

Aftonbladet.se:s Johanna Melén tillbaka på mordplatsen

MOSKVA

Snart sex månader efter dödsskjutningen är den ryska journalisten Anna Politkovskajas mördare fortfarande på fri fot.

Kollegorna på tidningen Novaja Gazeta tror sig ha lösningen, men från den officiella mordutredningen råder kompakt tystnad.

Följ ämnen
Ryssland

Knappt ett halvår efter det uppmärksammade mordet har aftonbladet.se:s reporter Johanna Melén återvänt till Moskva för att följa utvecklingen direkt på plats.

Det var Vladimir Putins födelsedag och sen eftermiddag i Sankt Petersburg. Lördagskvällen närmade sig och jag väntade på Olga för att göra något roligt.

Utanför skyltfönstren, under pelarna till det fina varuhuset vid Nevskij Prospekt ringde mobilen: ”Anna Politkovskaja har hittats död i huset där hon bor. Hon har mördats.”

Rusningen på Nevskij Prospekt fortsatte som förut men lördagskvällen hade kommit nu och var mörk och kall. På planet till Moskva fanns bara frågor: Hur kunde det ske? Varför Anna? Hur blir det nu med Ryssland som ju skulle gå åt rätt håll?

– Det är inte värt det här, sa Annas arbetsgivare, chefredaktören på Novaja Gazeta.

Blommor och ljus

Det var en lättnad att komma till trottoaren utanför porten på Lesnajagatan 8 där det brutala mordet skett bara några timmar tidigare. Det var kall natt nu men värmen fanns i människorna som stått där länge och som fortsatte att stå med blommorna, ljusen och bilden på Anna.

– Hon var den mest sanningssägande journalisten i Ryssland. De blir färre och färre, sa översättaren Mila som hade kommit till Lesnajagatan för att dela sin sorg med andra.

Jakten på mördaren började genast. Han hade fångats av övervakningskameran i trapphuset. Förutom bilden på den unge mannen i mörka kläder och basebollkeps fanns en pistol och fyra tomhylsor kvar.

– Det här är fullständigt oacceptabelt, detta fruktansvärda brott skadar Ryssland och måste klaras upp, sa Putin när han efter två dagar för första gången kommenterade mordet.

Snart sex månader senare är de kända spåren ännu få.

Driver egen utredning

Riksåklagare Jurij Tjajka är tystlåten men har sagt att framsteg har gjorts, att man arbetar brett och med alla resurser.

Annas tidning, Novaja Gazeta, driver en egen utredning och sedan december talar de öppet om sin teori: Hennes mördare finns i Tjetjenien, i kretsen kring den unge presidenten Ramzan Kadyrov, 30.

– Vi har inga namn att nämna. Men vi har information via bland annat inspelade telefonsamtal att dessa människor är beställare av mordet på Anna, sa tidningens reporter Vjatjeslav Izmajlov under ett Stockholmsbesök förra året.

Annas avslöjanden om hur Kadyrov använt befolkningens pengar till att bekosta ledande personers lyxliv blev för mycket för den tjetjenska eliten.

Men även om Novaja Gazeta skulle ha rätt behöver inte det betyda att de skyldiga grips och ställs inför rätta.

Populärare teori

Enligt tidningen motarbetas mordutredningen av den ryska säkerhetstjänsten FSB och i maktens Moskva finns en mycket populärare teori: att mordet var ett sätt att svärta ner president Vladimir Putins anseende. I det sammanhanget nämns fienden i exil, den förre oligarken och affärsmannen Boris Berezovskij.

Anna Politkovskaja skrev inte bara om tortyr och övergrepp i Tjetjenien. Hon skrev också om mamman som kämpade för att sonen skulle få en ny njure och om förtvivlade föräldrar som förlorade sina barn i gisslandramat på Dubrovkateatern i Moskva 2002. Samtidigt med de ouppklarade skotten på Lesnajagatan 8 försvann en viktig röst för Rysslands svagaste.

Vem tar över efter Anna Politkovskaja och hur viktigt är det för kollegornas mod att en mördare grips och döms? Inför halvårsdagen av mordet finns aftonbladet.se åter i Moskva för att söka svar på dessa och andra frågor som rör framtiden för människorna i vårt grannland Ryssland.

Fakta: Anna Politkovskaja

Anna POlitkovskaja mördades 7 oktober 2006.

TV-Arkiv:

För snart ett halvår sedan sköts den ryska journalisten Anna Politkovskaja till döds utanför sitt hem. Aftonbladet.se:s reporter Johanna Melén är på plats i Moskva för att ta reda på vad som hände. Hon kommer också att rapportera om det viktigaste som händer i Ryssland just nu.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln