Tårframkallande och hisnande berättelser

Publicerad 2014-07-26

Oskar Kihlborg bjuder på 90 minuter av inspirerande historier om alla hans äventyr.

Inledningen på Oskar Kihlborgs sommarprat är hisnande. Vi får följa med honom upp på toppen av världens fjärde högsta berg, Lhotse. Mäktig­heten, svindeln, suget i magen känns.

För en sportgråtare som jag, är den här berättelsen givetvis tårframkallande.

Vänskapen och kärleken till parhästen, den nu bortgångne äventyraren Mikael Reuterswärd spär på känslo-­­styrkan i Oskar Kihlborgs inledning ytterligare.

Den röda tråden i Oskar Kihlborgs sommarprat blir givetvis äventyren. Till dramatisk bakgrundsmusik får vi följa med honom när han halar sig 150 meter nerför ett nylonrep till det nyzeeländska grottsystemet Harwoods Hole. I en roddbåt mellan Stockholm och Åbo. Under de sista stapplande, förfrusna, utmattade hundra metrarna upp till toppen av Mount Everest.

En kamp mot hjärnan

Han berättar hur han när han befinner sig mellan två element ofta måste brottas med sina hjärnspöken, sin rädsla, som säger åt honom att det han gör är livsfarligt, och hur han lyckas övermanna sin hjärna. Han berättar om den där enorma närvarokänslan som infinner sig när han övermannat rädslan och får uppleva absolut flow.

Han uppmanar oss alla att ta pauser från vardagen. Att stanna upp. Hur enkla små äventyr ger oss tid till eftertanke, till självreflektion. Om man heter Oskar Kihlborg kan det räcka med att knalla in i en skate­boardbutik på Södermalm i Stockholm, komma ut med en longboard, packa en lätt en lätt ryggsäck och helt sonika skejta ner till Göteborg. Han får det att låta så simpelt.

Världen genom hans ögon ter sig som ett enda stort, vackert nöjesfält, som väntar på att upptäckas och avnjutas.

Som 20-åring cyklar han till Rom, han blir förste svensk på Mount Everest, snabbast i segelbåt över Atlanten, ror över till Finland, drar på vithajs­expedition, gör Islands­äventyr och är expedi­tions­ledare i SVT:s ”Mot alla odds”. Bland annat.

Inspirerande minuter

Efter 90 minuter med äventyraren, fotografen och föreläsaren Oskar Kihlborg känner jag att min dröm om att rida pilgrimsleden till Santiago de Compostela på min guldfärgade quarter är fullt möjlig. Det enda lilla hindret som står i vägen är min egen lathet. Om man bara vill så kan livet vara ett enda stort äventyr, Oskar Kihlborg är ett levande bevis för det.

Snabbguide

Skrytkvot: 4

Skvallervärde: 1

Känslostyrka: 5

Humornivå: 3

Åh fan-faktor: 5

Första meningen: ”Toppen var bara någon kvadratmeter stor och stupade brant ner på alla sidor.”

Sista meningen: ”Och förresten, det spelas all­deles för lite Jimi Hendrix i P1.”

3 typiska låtval:

1. Bob Dylan - ”Hurricane”

2. Regina Spector - ”All the rowboats”

3. Jimi Hendrix - ”Little Wing”